Και ξαφνικά ξέσπασε πόλεμος , μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του γνωστού εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου. Με επίκεντρο την MIG ( Marfin Investment Group ) της οποίας και οι δύο πλευρές κατέχουν ικανά πακέτα μετοχών , η μάχη φαίνεται να είναι σοβαρή και ίσως δοθεί «μέχρις εσχάτων» .

Πίσω από αυτήν κρύβεται το «αντικείμενο του πόθου» , η Attica Group η οποία μετά την τελευταία συμφωνία για συγχώνευση – απορρόφηση της ΑΝΕΚ φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ισχυρό παίκτη της ακτοπλοΐας . Ώσπου και στο προσκήνιο εμφανίζεται ο αντισυμβατικός ιδιοκτήτης της SeaJets και αποκτά περί το 6% των μετοχών της MIG . Οι προθέσεις του μέχρι σήμερα , δεν έχουν γίνει γνωστές , παρόλο ότι η παρέμβασή του στη χθεσινή συνέλευση της MIG έδωσε κάποιο αρχικό στίγμα.

Γεγονός είναι ότι όλα αυτά δεν άφησαν ασυγκίνητη την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, που προχώρησε στην επόμενη κίνηση : Στόχος όπως διατείνονται κύκλοι της να τεθεί ένας φραγμός σε χρηματιστηριακά και άλλα παιχνίδια που επιχειρήθηκαν να στηθούν το τελευταίο διάστημα στη MIG . Έτσι η Τράπεζα ήλθε σε συμφωνία για την αγορά μετοχών της MIG που κατέχει η Rolopak, συμφερόντων Αναστ. Στάμου και πλέον ελέγχει το 36,22% της εισηγμένης. Με βάση αυτό πρέπει να προχωρήσει και όπως ανακοινώθηκε θα το πράξει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών που δεν είναι στην κατοχή της.

Το timing , αποκαλύπτει πολλά : «Τρέχουν» ήδη οι διαδικασίες για την έγκριση ή µη της συµφωνίας ανταλλαγής των µετοχών της ακτοπλοϊκής Attica Group που κατέχει η MIG (79,38%) έναντι χρεών της ύψους 443,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η κίνηση ακόμη μαρτυρά ότι η Τράπεζα βλέπει αξία στη συμφωνία ανταλλαγής χρεών της MIG έναντι των μετοχών στην Attica Group καθώς θα αποκτήσει πλειοψηφική θέση στην εισηγμένη.

Ειδικότερα, η Πειραιώς Financial Holdings ανακοίνωσε σήμερα ότι η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς απέκτησε 47.242.062 μετοχές της Marfin Investment Group, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της στη MIG να ανέλθει σε 340.308.728 μετοχές, δηλαδή ποσοστό 36,22% επί του συνόλου των κοινών μετοχών σε κυκλοφορία.

Ως εκ τούτου, σε εφαρμογή των οριζόμενων από τον Ν.3461/2006, και υπό την αίρεση επισκόπησης και έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις κοινές μετοχές της MIG, οι οποίες δεν είναι στην κατοχή της.

Είχε προηγηθεί η επιθετική κίνηση του Μάριου Ηλιόπουλου . Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εδώ και καιρό χαρτοφυλάκια που συνδέονται µε τον εφοπλιστή , βασικό ανταγωνιστή της Attica, έχουν αποκτήσει 5,48% επί του συνόλου δικαιωµάτων ψήφου της MIG. Στη χθεσινή γενική συνέλευση ο εφοπλιστής αντιτάχθηκε σε δύο από τα τρία –ήσσονος σε σχέση µε την ανταλλαγή χρέους µε μετοχές . Επειδή για το βασικό θέµα δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούµενη απαρτία η έκτακτη γενική συνέλευση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Τότε θα φανεί και αν η χθεσινή απόκτηση του επιπλέον πακέτου της MIG από την Τράπεζα Πειραιώς θα επηρεάσει άμεσα και καταλυτικά τις εξελίξεις και αν το σχέδιο του Μάριου Ηλιόπουλου , να εμποδίσει ( ή να καθυστερήσει ) το deal Attica Group – ANEK , όπως αναφέρεται από την πλευρά της Πειραιώς, θα έχει τύχη . Από την άλλη εύλογα προκύπτει και το ερώτημα : Ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι γνωστός για την ευελιξία και την επινοητικότητά του, θα μπορούσε ποτέ να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που μοιάζει με απλοϊκό χρηματιστηριακό παιχνίδι , το οποίο παραπέμπει στη δεκαετία του 1990 ;

H συµφωνία, που καλείται να επικυρώσει η έκτακτη γενική συνέλευση, προβλέπει ότι η MIG εκχωρεί το σύνολο των µετοχών της ακτοπλοϊκής Attica που κατέχει (79,38%) στη STRIX Holdings έναντι του συνόλου του δανεισµού της, που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της STRIX (443,8 εκατ.). Η συµφωνία αυτή προηγείται της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica. Με την υλοποίηση της ανταλλαγής µετοχών έναντι χρεών µπορεί να µηδενιστεί ο δανεισµός ύψους 443,8 εκατ. ευρώ της MIG. Από την πλευρά της η STRIX καθίσταται µέτοχος µε ποσοστό άνω του 90% στην Attica.

Το ισχυρό «χαρτί» που μένει για την Πειραιώς σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η συμφωνία ανταλλαγής µετοχών – χρέους, η Πειραιώς διατηρεί τη δυνατότητα µετατροπής των απαιτήσεών της από τη MIG σε µετοχές, εξέλιξη που θα µηδενίσει πρακτικά την αξία των θέσεων των υφιστάµενων µετόχων.

Διαβάστε ακόμη: