Mε τον Ενρίκο Λέτα συζήτησε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Γκολφ Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Live η συζήτηση Μητσοτάκη-Λέτα

Ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων:

-Το ευρωπαικό πολιτικό κέντρο ειναι η μόνη πλειοψηφία που δουλεύει
Η ακροδεξιά πήγε ελαφρώς χειρότερα από ότι μερικοί πιστεύουν, αλλά έκαναν αισθητή την παρουσία της σε Γαλλία και Γερμανία

-πρέπει να διασφαλίσουμε αυτή την πλειοψηφία και να πάρει η πρόεδρος της Κομισιόν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η Κομισιόν μετά να ξεκινήσει δουλειά για την ανταγωνιστικότητα.
– Πρέπει επίσης να δούμε θέματα όπως η άμυνα και η μετανάστευση, αλλά προέχει να λύσουμε το θέμα των κορυφαίων αξιωμάτων στην ΕΕ.

-Το ένα συμπέρασμα είναι ότι η Ν.Δ. παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, το δεύτερο ή τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κεντροδεξιαπ ποσοστιαία στην Ευρώπη. Σαφώς είχαμε θέσει έναν στόχο, το οποίο δεν κατακτήσαμε, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό τους οποίους λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν είναι μόνο η κούραση με τις συνεχόμενες εκλογές, είχαμε πολύ υψηλή αποχή, αλλά και οι πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να μας στείλουν ένα μήνυμα ανησυχίας
-Το 2023 πήραμε 41%, αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους
– Τα επόμενα χρόνια πρέπει να έχουν ως στόχο να συγκλίνουμε με την Ευρώπη και έχουμε τρία χρόνια στην θητεία μας, δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027. Ήμουν επίσης σαφής στην πρώτη μου θητεία, παρά τις πολλές ερωτήσεις που υπήρξαν. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά. Και θα κριθούμε στην ολότητα μας από ότι κάναμε στην δεύτερη θητεία μας.

– Είμαι ένας πεπεισμένος μεταρρυθμιστής και πήραμε αυτή την εντολή. Πρέπει να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Το μήνυμα ήταν πιάστε δουλειά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που δεσμευτήκατε.

Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης ο πρωθυπουργός είχε συζητήσεις.

Εικόνες από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γκολφ Γλυφάδας:

Διαβάστε ακόμη