Το Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 5.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Λίβανο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και των Σύρων προσφύγων στη χώρα, η οποία έχει «βυθιστεί» σε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, μιλώντας από τη Βηρυτό, παρόντος του Διευθυντή του WFP στον Λίβανο, Αμπντάλα Αλ–Ουαρντάτ, ανέφερε ότι «το διοικητικό συμβούλιο του Προγράμματος, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ρώμης, αποφάσισε να χορηγήσει βοήθεια ύψους 5.4 δισ. δολαρίων στην πατρίδα του, για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό το ποσό θα μοιραστεί εξίσου μεταξύ των Λιβανέζων και των Σύρων προσφύγων, οι οποίοι λαμβάνουν βοήθεια από το WFP από το 2012, σύμφωνα με τον κ. Μικάτι.

Το WFP «θα συνεχίσει να παρέχει κατεπείγουσα βοήθεια» σε είδος, υποσχέθηκε ο κ. Ουαρντάτ, διαβεβαιώνοντας ότι από αυτή τη στήριξη θα επωφεληθούν ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες και ισάριθμοι Λιβανέζοι πολίτες, έως το 2025.

Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια Σύρους, αφότου «ξέσπασε» ο πόλεμος στη Συρία, το 2011. Περίπου το ένα εκατομμύριο από αυτούς είναι καταγεγραμμένοι από τα Ηνωμένα Έθνη ως πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, που επιδεινώθηκε λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης στον Λίβανο, μίας από τις χειρότερες στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από το 2019. Με την «ιλιγγιώδη» αύξηση των τιμών και την ιστορική υποτίμηση του νομίσματος, η κρίση ώθησε το 80% των Λιβανέζων κάτω από το όριο της φτώχειας.

Διαβάστε ακόμη: