Σήμερα (01/11), η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Λιβάνου, Electricite du Liban (EDL), αύξησε την τιμή χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1990.

Ο Λίβανος δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 24άωρη βάση από τη δεκαετία του 1990 και οι μεταφορές μετρητών στην EDL για την κάλυψη χρόνιων απωλειών συνέβαλαν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος της χώρας.

Η μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί βασικό αίτημα των δωρητριών χωρών που έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν τον Λίβανο να εξέλθει από την χρηματοπιστωτική κρίση, αν η χώρα προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αύξηση της τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια θα επιτρέψει στο κράτος να αντεπεξέλθει στην αγορά περισσότερων καυσίμων για τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνοντας, συνεπώς, την προσφορά από μία ή δύο ώρες ημερησίως, σε δέκα ώρες.

Αναλυτές σημείωσαν ότι η αδύναμη διακυβέρνηση, η διαφθορά και η κακοδιαχείριση βρίσκονται στη «ρίζα» των προβλημάτων του τομέα, τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα σε υπερθετικό βαθμό.

Η ηλεκτρική ενέργεια θα κυμαίνεται στα 0.10$ ανά κιλοβατώρα (kWh) για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες που καταναλώνονται και στα 0.27$ ανά κιλοβατώρα για την κατανάλωση πάνω από τις 100 κιλοβατώρες, βάσει πληροφοριών εκπροσώπου της EDL.

Το υψηλότερο όριο του νέου τιμολογίου αντιστοιχεί περίπου στο μισό από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές για συνδρομές σε υπηρεσίες ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίοι καλύπτουν το κενό ηλεκτρικής ενέργειας για δεκαετίες.

Το νέο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα υπολογίζεται σε λίρες Λιβάνου με τη συναλλαγματική ισοτιμία της πλατφόρμας Sayrafa της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανερχόταν σήμερα (01/11) περίπου στις 30.000 λίρες ανά δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών. Η τιμή της κρατικής ηλεκτρικής ενέργειας σε λίρες Λιβάνου ισοδυναμούσε πρωτύτερα σε σχεδόν 0.01$ ανά kWh.

Διαβάστε ακόμη: