Η συμφωνία, η οποία γνωστοποιήθηκε επισήμως από τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, «ανοίγει» τον δρόμο για εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

«Ανακοινώνω την έγκριση του Λιβάνου για την τελική εκδοχή που ετοίμασε ο Αμερικανός μεσολαβητής για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων», ανέφερε ο κ. Αούν, σε τηλεοπτική του ομιλία.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η συμφωνία θα φέρει σταθερότητα και στις δύο πλευρές των συνόρων, αν και σημείωσε ότι «δε σηματοδοτεί κανενός τύπου εξομάλυνση των σχέσεων».

Η συμφωνία θα επιτρέψει την άντληση και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νερά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, θα αποκλιμακώσει τις ένοπλες εντάσεις στα χερσαία σύνορα των δύο κρατών και θα προσφέρει ζωτικής σημασίας πηγή εσόδων στην –υπό κατάρρευσηοικονομία του Λιβάνου.

Το σύμφωνο, το οποίο έπρεπε να εγκριθεί από το κοινοβούλιο του Λιβάνου και από το υπουργικό συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίσθηκε ως «ιστορική εξέλιξη» από τις πολιτικές ηγεσίες σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ.

«Αποτελεί ένα επίτευγμα ιστορικής σημασίας, που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα φέρει δισεκατομμύρια στην εθνική μας οικονομία και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορά μας», επεσήμανε προχθές (11/10) ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ.

Η συμφωνία αφορά μονάχα τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και όχι τα διαφιλονικούμενα χερσαία σύνορα, τα οποία αστυνομεύονται από ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων αποδείχθηκε εξίσου δύσκολος, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται ήδη το κοίτασμα, έχοντας τοποθετήσει σειρά από σημαδούρες, χαράσσοντας άτυπα θαλάσσια σύνορα.

Αρχικά, η Βηρυτός είχε καταδικάσει την κίνηση του Ισραήλ ως μονομερή πρόκληση, για να υποχωρήσει πριν από δύο εβδομάδες.

Η επίλυση της κρίσης αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου, Αμός Χόκστιν, να επεξεργάζεται και να παρουσιάζει σχέδιο πρόσβασης των δύο χωρών στα χωρικά ύδατα.

Διαβάστε ακόμη: