Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τόνισε χθες (05/06) πως «το Ισραήλ δημιουργεί νέα κρίση, καταπατώντας λιβανικούς πόρους σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα», όπου αμφότερα τα κράτη εποφθαλμιούν να αναπτύξουν υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους.

«Οι προσπάθειες του ισραηλινού εχθρού να δημιουργήσει μία νέα κρίση, καταπατώντας τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλοντας ένα τετελεσμένο σε μία αμφισβητούμενη περιοχή, στην οποία ο Λίβανος τηρεί τα δικαιώματά του, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες», υπογράμμισε ο κ. Μικάτι σε ανακοίνωσή του.

Στις 20/07, εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ

Δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό ανταπέδωσε τα πυρά, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού ξηράς.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες από την επικράτεια του Λιβάνου εναντίον του βόρειου Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Η μία από τις ρουκέτες κατερρίφθη από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, που είναι γνωστό με την ονομασία «Σιδηρούς Θόλος», ενώ η δεύτερη κατέληξε σε ανοικτή έκταση, σύμφωνα με το επιτελείο.

Το 2006, το Ισραήλ ενεπλάκη σε πόλεμο με τη λιβανέζικη ένοπλη παράταξη, Χεζμπολάχ, η οποία διατηρεί μεγάλη ισχύ, ειδικά στον νότιο Λίβανο, ενώ διαθέτει προηγμένες ρουκέτες. Έκτοτε, η κατάσταση στα σύνορα παραμένει ήρεμη.

Ολιγάριθμες οργανώσεις Παλαιστινίων που ζουν στον Λίβανο, έχουν επίσης εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ στο παρελθόν.