Σήμερα (04/04), η Βουλή της Λιθουανίας αποφάσισε να απαγορεύσει σε Ρώσους πολίτες και υπηκόους να αγοράζουν ακίνητη περιουσία στη χώρα της Βαλτικής, επικαλούμενη κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Η απαγόρευση, που θα ισχύσει έως το 2024, δε θα περιλαμβάνει τους Ρώσους που έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής στη χώρα. Το κοινοβούλιο σταμάτησε, επίσης, την έκδοση νέων αδειών παραμονής (βίζες) σε υπηκόους της Ρωσίας και της συμμάχου της, Λευκορωσίας.

Πολλοί πολίτες των δύο συγκεκριμένων χωρών που φέρουν άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως θεωρήσεις εισόδου (είχαν εκδοθεί προηγουμένως), θα υπόκεινται «σε ατομικούς εκτεταμένους ελέγχους» στα σύνορα, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι Ρώσοι πολίτες υποστηρίζουν τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες της πατρίδας τους και δεν αναλαμβάνουν ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει την επίθεση αυτού του καθεστώτος. Άρα, μοιράζονται την ευθύνη», τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Τζουργκίτα Νελιουπσιένε, μιλώντας από το κοινοβούλιο, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Τον Δεκέμβριο, απαγορεύθηκε, ακόμη, σε πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που διαμένουν στη χώρα, να κατέχουν όπλα. Το μέτρο, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023, έχει σκοπό την πρόληψη του σχηματισμού ένοπλων οργανώσεων που εναντιώνονται στις αρχές σε περίπτωση «ταραχών» στη Λιθουανία, που έχει σύνορα με τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα, το Καλίνινγκραντ.

Διαβάστε ακόμη: