Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με παχυσαρκία ή διαβήτη που λαμβάνουν το 20% ή παραπάνω των ημερήσιων θερμίδων τους από το πρόχειρο φαγητό, έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα λίπους στο συκώτι, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο ή καθόλου πρόχειρο φαγητό. Ο γενικός πληθυσμός έχει αυξημένο λίπος στο συκώτι, καθώς το 1/5 ή και παραπάνω της διατροφής του καταλαμβάνει το φαστ φουντ.

«Το υγιές συκώτι περιέχει μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως λιγότερο από 5%, όμως, ακόμη και μία μέτρια αύξηση του λίπους, μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», ανέφερε η Άνι Καρντάσιαν, ηπατολόγος στο Keck Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η σοβαρή αύξηση του ηπατικού λίπους σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη είναι μεγάλη πιθανώς και λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι καταστάσεις προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία για συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μία σχέση μεταξύ του γρήγορου φαγητού, της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ωστόσο, αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που καταδεικνύουν την αρνητική επίδραση του γρήγορου φαγητού στην υγεία του ήπατος», σύμφωνα με την Καρντάσιαν.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν, επίσης, ότι ακόμη και μία μέτρια ποσότητα πρόχειρου φαγητού, η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά, μπορεί να βλάψει το συκώτι. Αν οι άνθρωποι τρώνε ένα πρόχειρο γεύμα την ημέρα, μπορεί να πιστεύουν ότι δε βλάπτουν την υγεία τους. Αν όμως αυτό το γεύμα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1/5 των ημερήσιων θερμίδων τους, θέτουν σε κίνδυνο το συκώτι τους», είπε η Καρντάσιαν.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, γνωστή και ως ηπατική στεάτωση, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή ουλές στο ήπαρ, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ή ανεπάρκεια του ήπατος. Η ηπατική στεάτωση επηρεάζει πάνω από το 30% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η Άνι Καρντάσιαν και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα πρόσφατα δεδομένα από τη μεγαλύτερη ετήσια διατροφική έρευνα της χώρας, την Εθνική Έρευνα Εξέτασης της Υγείας και της Διατροφής 2017 – 2018, ώστε να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης φαστ φουντ στη στεάτωση του ήπατος.

Η μελέτη χαρακτήρισε ως γρήγορο φαγητό την πίτσα, τα γεύματα που σερβίρονται στα ταχυφαγεία και αυτά που παραλαμβάνει κάποιος από το αυτοκίνητο χωρίς αναμονή. Οι ερευνητές υπολόγισαν το λίπος στο συκώτι περίπου 4.000 ενηλίκων, των οποίων οι μετρήσεις συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα και τις συνέκριναν με την κατανάλωση φαστ φουντ.

Από τους ερωτηθέντες, το 52% κατανάλωνε κάποια ποσότητα πρόχειρου φαγητού. Από αυτούς, το 29% προσλάμβανε το 1/5 ή παραπάνω των καθημερινών θερμίδων από το γρήγορο φαγητό. Μόνο το 29% των συμμετεχόντων στην έρευνα παρουσίασε αύξηση των επιπέδων λίπους στο ήπαρ.

Η σύνδεση της ηπατικής στεάτωσης και της πρόσληψης του 20% των θερμίδων από πρόχειρο φαγητό, παρέμεινε σταθερή τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εθνικότητα, η χρήση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα.

«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς η κατανάλωση φαστ φουντ έχει αυξηθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, ανεξάρτητα από την κοινωνικό – οικονομική κατάσταση των ανθρώπων.

Διαπιστώνουμε, επίσης, σημαντική αύξηση στα φαστ φουντ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, που πιθανότατα σχετίζεται με τη μείωση των εστιατορίων πλήρους εξυπηρέτησης και τα αυξανόμενα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας. Ανησυχούμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων με λίπος στο συκώτι έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την περίοδο της έρευνας», σημείωσε.

Προς το παρόν, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ηπατικής στεάτωσης είναι μέσω της αλλαγής διατροφής. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση, Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Διαβάστε ακόμη: