Σοβαρούς τριγμούς προκαλεί στην ελληνική θυγατρική της Landis+Gyr η τιμωρητική στάση της ελβετικής μητρικής, δύο χρόνια μετά τον αποκλεισμό από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την προμήθεια έξυπνων μετρητών. Η υπόθεση όχι μόνο στοίχισε ηχηρές αποχωρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά πλέον θέτει εν αμφιβόλω και τη συνέχιση της παραγωγικής παρουσίας στην Κόρινθο, καθώς η εταιρεία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποεπένδυσης.
Αποκλεισμός με συνέπειες – Χάνει έδαφος η ελληνική μονάδα
Η Landis+Gyr αποκλείστηκε από το στάδιο της προεπιλογής στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ψηφιοποίησης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, λόγω τυπικών ελλείψεων στο φάκελο προσφοράς. Η μη αναφορά του εργοστασίου της Κορίνθου και η ελλιπής συμπλήρωση του ευρωπαϊκού εντύπου σύμβασης οδήγησαν στον αποκλεισμό, παρά τις έντονες νομικές προσφυγές της εταιρείας και τη στήριξη τοπικών συνδικάτων και φορέων.
Η απόρριψη από το ΣτΕ τον Σεπτέμβριο του 2023 σφράγισε το αποτέλεσμα, οδηγώντας τη μητρική εταιρεία σε σειρά εσωτερικών εκκαθαρίσεων: ο CEO του ομίλου Βέρνερ Λίμπερχερ και ο επικεφαλής στην Ελλάδα Αριστείδης Παππάς αποχώρησαν, ενώ το νέο ΔΣ τοποθετήθηκε με θητεία μόλις ενός έτους, ενδεικτική της ρευστότητας.
Σύννεφα πάνω από την Κόρινθο – Επαναξιολόγηση στρατηγικής
Παρά τις εξαγγελίες επενδύσεων και τη μακρόχρονη εξαγωγική δραστηριότητα της μονάδας στην Κόρινθο –ακόμη και στις ΗΠΑ– η Landis+Gyr αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δομικών αλλαγών στο παραγωγικό της αποτύπωμα. Η ετήσια έκθεση του ομίλου κάνει λόγο για “διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών” στην Ευρώπη, ενώ αναγνωρίζεται ότι η μη αναμενόμενη εξέλιξη στην Ελλάδα προκάλεσε ζημία σε επενδύσεις εκατομμυρίων.
Τα κέρδη προ φόρων κατέρρευσαν κατά 51%, ενώ και η προσπάθεια διείσδυσης στους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων δεν απέδωσε, αυξάνοντας τον προβληματισμό για την κατεύθυνση της στρατηγικής του ομίλου.
Δημοσίου συμφέροντος ο διαγωνισμός – Κρατά σταθερή στάση το Μαξίμου
Ο διαγωνισμός των 1,2 δισ. για την αντικατάσταση 7,5 εκατομμυρίων μετρητών αποτελεί έργο-κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δικτύου. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ επέμειναν εξ αρχής στη διαφάνεια και στις θεσμικές διαδικασίες, απορρίπτοντας την πίεση που ασκήθηκε από τον όμιλο με δηλώσεις, συναντήσεις και προσφυγές.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλήσει με την ηγεσία της Landis+Gyr στις αρχές της πανδημίας, όταν η εταιρεία εμφανιζόταν έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην Ελλάδα. Η πορεία, όμως, έδειξε άλλα: τυπικές παραλείψεις, εσφαλμένοι χειρισμοί και αλαζονικές τοποθετήσεις της διοίκησης, σύμφωνα με εσωτερικές πηγές, έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Το δίλημμα της επόμενης μέρας: αποεπένδυση ή μετασχηματισμός;
Σήμερα, οι πληροφορίες για ενδεχόμενο “πωλητήριο” στην Κόρινθο και άλλες ευρωπαϊκές μονάδες εντείνονται, καθώς τα στελέχη της Landis+Gyr μιλούν για ανάγκη “βελτιστοποίησης του παραγωγικού αποτυπώματος”. Η ελληνική θυγατρική, αν και παραμένει εν λειτουργία, μπαίνει σε φάση επαναπροσδιορισμού με όλα τα σενάρια στο τραπέζι – από τη μεταφορά δραστηριοτήτων ως την πλήρη αποχώρηση.
Η υπόθεση λειτουργεί ως παράδειγμα για το πώς η διεθνής επιχειρηματικότητα πρέπει να προσεγγίζει τις ελληνικές δημόσιες συμβάσεις: με σεβασμό στους κανόνες, γνώση της αγοράς και αποφυγή τακτικών πίεσης που, σε κάθε άλλη περίπτωση, μετατρέπονται σε μπούμερανγκ.