Το καλοκαίρι του 2027 αναμένεται να μπουν οι πρώτοι ιδιοκτήτες στον Πύργο Κατοικιών εντός του μεγάλου project ανάπλασης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, «με την κατασκευή τώρα να έχει επιταχύνει ρυθμούς και μέχρι το Μάιο να έχει ολοκληρωθεί και ο 50ος όροφος».

Αυτό ανέφερε χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2026 ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, δίνοντας και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για σειρά έργων που είναι αυτή την στιγμή σε εξέλιξη εντός του project του Ελληνικού.

«Ηταν μία πολύ καλή χρονιά σε όλα τα επίπεδα το 2025 για τον όμιλο και ακόμη και στον τομέα των μαρινών όπου έχει μειωθεί η χωρητικότητα ειδικά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά λόγω των εργασιών αναβάθμισης, έχουμε περαιτέρω άνοδο», ήταν ένα πρώτο σχόλιο χθες από τον CEO της LAMDA.

Το Ελληνικό

Αναλυτικότερα όσον αφορά το project ανάπλασης του Ελληνικού που «τρέχει» η LAMDA, ξεκινώντας από τις δύο εμπορικές αναπτύξεις οι συμφωνίες με ενδιαφερόμενους μισθωτές «πηγαίνουν πολύ καλά, με ικανοποιητική τη ζήτηση, η κατασκευή προχωρά και ειδικά στο Riviera Galleria δίπλα στη μαρίνα, στο τέλος του τέλος 2026 θα ολοκληρωθεί και θα ανοίξει κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη ή το Πάσχα του 2027».

Riviera Galleria

Ο κ. Αθανασίου σχολίασε ότι αντίστοιχα και η ολοκλήρωση της αναβάθμισης της μαρίνας του Αγίου Κοσμά «θα θέλαμε να συμπέσει με την παράδοση της Riviera Galleria, μέχρι το καλοκαίρι του 2027, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελλιμενισμού και παράλληλα αγορών στη μαρίνα».

Για τη δεύτερη εμπορική ανάπτυξη, το μεγάλο mall στην περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, μετά την εξασφάλιση των τελικών αδειών, παραπέμπει αργότερα, προς το τέλος 2028 αρχές 2029. Η σύμβαση για την κατασκευή του οικοδομικού σκελετού έχει ανατεθεί στην κατασκευαστική εταιρία ΤΕΡΝΑ και αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Σημαντική πρόοδο, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, καταγράφουν πλέον οι εργασίες στο κομμάτι των υποδομών και του Πύργου Κατοικιών «όπου είχαμε καθυστερήσεις το προηγούμενο διάστημα λόγω των δυσκολιών στην κατασκευαστική αγορά, της έλλειψης προσωπικού και των αυξήσεων του κόστους. Πλέον, βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερη πρόοδο στα έργα και αναμένουμε όλα τα έργα υποδομών που συνδέονται με τις οικιστικές αναπτύξεις που είναι σε εξέλιξη να παραδίδονται εντός χρονοδιαγράμματος ώστε να μπορέσουν να μείνουν και οι ιδιοκτήτες με βάση το σχετικό προγραμματισμό, τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στη γειτονιά του ‘’Little Athens’’ το 2027. Ο Πύργος Κατοικιών επίσης προχωρά, έχει ολοκληρωθεί ο 44ος όροφος και η κατασκευή των 50 ορόφων θα ολοκληρωθεί το Μάιο, ένα μήνα νωρίτερα από το αρχικό ορόσημο του Ιουνίου του 2026. Η Bouygues επίσης έχει επιταχύνει τους ρυθμούς για τις εργασίες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου που προβλέπεται το Mάιο του 2027 και ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2027 οι κατοικίες του Πύργου να αρχίσουν να παραδίδονται στους ιδιοκτήτες».

Cove Residences- Κατοικίες παραλιακού μετώπου

Εκτός από τις υποδομές και τον Πύργο Κατοικιών, οι κατασκευαστικές εργασίες σε όλα τα οικιστικά έργα στη γειτονιά του “Little Athens” που είναι υπό το συντονισμό της εσωτερικής Επιχειρηματικής Μονάδας Κατασκευών εντός του ομίλου της LAMDA «είναι αυτή την στιγμή μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα και χαμηλότερα του αρχικού προϋπολογιζόμενου κόστους γιατί πήραμε μαθήματα από τα πρώτα έργα στο project και τώρα η εσωτερική μας μονάδα που είναι σε απευθείας επικοινωνία με τους υπεργολάβους λύνοντας τα ζητήματα γρήγορα».

Η ζήτηση για τα σπίτια, σύμφωνα με τη διοίκηση της LAMDA παραμένει υψηλή: «Λανσάραμε το Δεκέμβριο 110 σπίτια και αναμένεται να προστεθούν εντός του 2026 περί τα 300- 330 σπίτια στην αγορά. Παρά το γεγονός ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων επιβράδυναν λίγο τους ρυθμούς των πωλήσεων ωστόσο, πλέον, ένα μεγάλο ποσοστό κάθε μήνα το ήμισυ και πλέον των σπιτιών που βγάζουμε στην αγορά έχει ανταπόκριση και δεσμεύεται». Μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου είχαν διατεθεί στην αγορά 671 διαμερίσματα προς πώληση από τη γειτονιά του Little Athens, εκ των οποίων οι πωλήσεις και οι κρατήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές ανέρχονταν σε 571 διαμερίσματα ή 85%. Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στο “Little Athens” ανέρχεται στα 10.600 ευρώ/τ.μ.

Oι κατοικίες του παραλιακού μετώπου – Cove Residences

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στις αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπεται, οι πρώτες από αυτές, να παραδοθούν στο κοινό το καλοκαίρι του 2026 – ενδεικτικά τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο γήπεδά μπάσκετ, γήπεδα τένις κ.α.- ώστε «ο κόσμος να αρχίσει να έρχεται, να ζει το Ελληνικό και να αθλείται -κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό».

Aθλητικό πάρκο

Επιπλέον προχωρά και ο τομέας της εκπαίδευσης, με το σχολείο των Εκπαιδευτηρίων του Κωστέα Γείτονα που θα δεχτεί τους πρώτους μαθητές το Σεπτέμβριο του 2028, αντίστοιχα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (UNIC), ενώ όσον αφορά ειδικότερα τη μεγάλη συμφωνία με το ION Group για το νέο Κέντρο Καινοτομίας στο Ελληνικό ολοκληρώθηκε ήδη ο νομικός, τεχνικός και χρηματοοικονομικός έλεγχος (due diligence) και ετοιμάζoνται τα οριστικά συμφωνητικά με ορίζοντα υπογραφής τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πρόκειται για τη μεγάλη επένδυση άνω των 1,5 δισ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 για την ανάπτυξη Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας και συμπληρωματικών εγκαταστάσεων εντός της έκτασης του παλιού αεροδρομίου, ενώ η LAMDA έχει λαμβάνειν 450 εκατ. για τη διάθεση της γης στον ιταλικό όμιλο τεχνολογίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Γειτονιά Little Athens- BIG

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε επιπλέον ότι η χρηματοοικονομική εικόνα του ομίλου είναι θετική. Στο τέλος του 2025 ο όμιλος είχε συνολικά ταμειακά διαθέσιμα άνω των 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων ξεπέρασαν τα 1,5 δισ. ευρώ από την έναρξη του έργου του Ελληνικού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Στα 600 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ταμειακές εισπράξεις που αναμένεται να προστεθούν μέσα στο 2026.

Τα μέχρι σήμερα επενδεδυμένα κεφάλαια (CAPEX) από την αρχή του project αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ και προβλέπεται να φτάσουν τα 1,64 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026.

Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι και η εφετινή χρονιά έχει ξεκινήσει καλά για τον όμιλο, με τις επιδόσεις των malls να συνεχίζουν θετικά μέχρι τώρα, και «είμαστε αισιόδοξοι για τις επιδόσεις των malls για εφέτος» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γειτονιά Little Athens- Promenade Heights

Αντιπλημμυρικά έργα

Εν τω μεταξύ, χθες η LAMDA παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της εταιρείας για το Ελληνικό στον τομέα της βιωσιμότητας για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οπως επισημάνθηκε τα αντιπλημμυρικά έργα υλοποιούνται με βάση εγκεκριμένες μελέτες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ακραία φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής (για περίοδο επαναφοράς 55 και 100 ετών).

Βασικά έργα υποδομής σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία με την οριοθέτηση και αναζωογόνηση των δύο ρεμάτων που βρίσκονται στα όρια της ανάπτυξης- το ρέμα Τραχώνων και το ρέμα Ευρυάλης ή Αεροδρομίου- τα οποία όμως θα απαιτηθεί να συμπληρωθούν και από άλλα έργα, δημόσιου χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πρώτο μισό του 2028 αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της ανάπλασης, εκτός απροόπτου, δεδομένου ότι απαιτούνται και συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις.

Yπογειοποίηση Ποσειδώνος

Η κυρία Σίσσυ Ηλιοπούλου, Chief Marketing & Communication Officer και ο σύμβουλος διοίκησης κ. Δημήτρης Ζωντανός ανέφεραν ακόμη ότι έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου του βιολογικού καθαρισμού για την επαναχρησιμοποίηση υδάτων στην άρδευση του πάρκου.

Επιπλέον, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης θα κατασκευαστούν από την εταιρία με ίδια κεφάλαια και θα παραδοθούν στη συνέχεια στην ΕΥΔΑΠ. Στα έργα που προβλέπει ο σχεδιασμός είναι και η κατασκευή πλήρους μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, από τη LΑΜDA για την οποία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επί του παρόντος το χρονοδιάγραμμα έναρξης.

Από πλευράς της εταιρείας και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μείζον ζήτημα του κυκλοφοριακού πολύ περισσότερο με τη δημιουργία της νέας πόλης εντός του Ελληνικού, επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά η ανάγκη να προχωρήσει η νέα γραμμή του μετρό στο Ελληνικό, καθώς και η σήραγγα της Ηλιουπόλεως, για τα οποία η LAMDA έχει συνδράμει με τις σχετικές μελέτες.

«Μιλάμε και συνεργαζόμαστε με το υπουργείο, χρειάζεται όμως σημαντική συγκοινωνιακή αναβάθμιση, έχουμε κάνει εμείς τις κινήσεις μας, αλλά πρόκειται για δύσκολα έργα αδειοδοτικά και χρηματοδοτικά». Ως προς τις αντιδράσεις από κατοίκους για την όχληση λόγω των έργων, είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση 15 σταθμών μέτρησης θορύβου και σκόνης στην περίμετρο του Ελληνικού και τριών σταθμών στους όμορους δήμους.

Διαβάστε ακόμη: