Η LAMDA Development κατέγραψε εντυπωσιακή ενίσχυση των μεγεθών της στο Α΄ Εξάμηνο 2025, συνεχίζοντας τη δυναμική της αναπτυξιακή πορεία.
Τα ενοποιημένα κέρδη (EBITDA) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,4 φορές και ανήλθαν στα 237 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο 2024. Αντίστοιχα, το ενοποιημένο καθαρό αποτέλεσμα του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Κατά το ίδιο διάστημα, ολοκληρώθηκε στρατηγική συναλλαγή ύψους 450 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο Ελληνικό. Παράλληλα, η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) αυξήθηκε άνω του 10% από τις 31.12.2024, φτάνοντας στα 9,22 ευρώ ανά μετοχή, εξαιρουμένης της συναλλαγής με την ΙΟΝ και της προστιθέμενης αξίας των οικοπέδων οικιστικής ανάπτυξης.
Η συνολική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου αποτιμάται πλέον σε 3,7 δισ. ευρώ. Στον τομέα του λιανεμπορίου, σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ EBITDA, πριν τις αποτιμήσεις, στα 45,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο 2024. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 389 εκατ. ευρώ.
Ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε και στις μαρίνες, με τα έσοδα να ανέρχονται σε 16,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2024.
Τα κέρδη EBITDA του έργου στο Ελληνικό αυξήθηκαν κατά 7,5 φορές και ανήλθαν σε 53,1 εκατ. ευρώ το Α΄ Εξάμηνο 2025. Παράλληλα, οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο The Ellinikon έφτασαν τα 1,4 δισ. ευρώ μέχρι τις 25.08.2025, με το 93% από τις 559 κατοικίες του συγκροτήματος Little Athens να έχουν ήδη πωληθεί ή δεσμευθεί.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε:
«Η LAMDA Development εισέρχεται σε μια νέα εποχή αναπτυξιακής πορείας. Τα τέσσερα εμπορικά κέντρα, σε λειτουργία, και οι μαρίνες συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Το Ελληνικό συνεχίζει την αναπτυξιακή δυναμική του, καταγράφοντας EBITDA άνω των €50 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο, ενώ η πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών σημειώνει σημαντική επιτάχυνση. Συγχρόνως, η LAMDA ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία ύψους €450εκατ. με τον όμιλο ΙΟΝ, για την ανάπτυξη Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, ενισχύοντας τη θέση του Ελληνικού ως παγκόσμιου προορισμού και κορυφαίου επενδυτικού κόμβου, που προσελκύει διεθνείς συνεργασίες και επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς.»
Εμπορικά Κέντρα
Τα 4 Εμπορικά Κέντρα, σε λειτουργία, σημείωσαν, για μια ακόμα περίοδο, νέο ιστορικό υψηλό Retail EBITDA στα €45,5εκ στο Α’ Εξάμηνο 2025, κυρίως λόγω της αύξησης των βασικών μισθωμάτων κατά 6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2024 και της αύξησης των εσοδών στάθμευσης κατά 9% για την ίδια περίοδο. Τα αποτελέσματα υποστηρίχθηκαν από τη συνεχιζόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας
(αύξηση 3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2024), καθώς και την επίτευξη νέου ρεκόρ στο συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων στα €389εκ.
Αναφορικά με τις εμπορικές μισθώσεις στους δύο, υπό ανάπτυξη, προορισμούς λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας στο Ελληνικό, μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) με μισθωτές για 64% της Συνολικής Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) στο The Ellinikon Mall και 78% του GLA στη Riviera Galleria, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο τα ισχυρά θεμελιώδη της αγοράς όσο και το ισχυρό ενδιαφέρον των εμπορικών σημάτων για αυτές τις νέες αναπτύξεις.
Η πρόοδος των κατασκευών παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος. Οι εργασίες σκυροδέτησης προχωρούν σε όλα τα κτίρια του Riviera Galleria, ενώ οι εκσκαφές για το The Ellinikon Mall έχουν ολοκληρωθεί και η σύμβαση για την κατασκευή του οικοδομικού σκελετού έχει πρόσφατα ανατεθεί στην κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δ’ Τρίμηνο του 2025.
Σχεδιασμένο από το διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, το The Ellinikon Mall θα προσφέρει 100.000 τ.μ. εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA), καθιστώντας το, τον μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορικό προορισμό στην Ελλάδα, και έναν από τους σημαντικότερους στη Νότια Ευρώπη.
Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του ομίλου LAMDA MALLS την 30.06.2025 ξεπέρασε τα €1,7 δις, με την αξία των 4 Εμπορικών Κέντρων, σε λειτουργία, στα €1,3 δις.
Μαρίνες
Οι Μαρίνες επιβεβαίωσαν για μια ακόμα περίοδο τη σταθερά αυξητική πορεία των μεγεθών τους, επιτυγχάνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ για το Α’ Εξάμηνο τόσο στα συνολικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν στα €16,6εκ (αύξηση 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2024) όσο και στα κέρδη EBITDA, τα οποία αυξήθηκαν 2%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2024, στα €10εκ.
Η ισχυρή αυτή επίδοση οφείλεται κυρίως στη σταθερή ζήτηση για τις δύο mega yacht Μαρίνες (οι οποίες καταγράφουν μέγιστη πληρότητα στις μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού), στα αυξημένα έσοδα από τέλη διερχόμενων σκαφών, όπως επίσης και στις ετήσιες συμβατικές αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού.
Η Μαρίνα του Αγ. Κοσμά καταγράφει σταδιακή μείωση του αριθμού διαθέσιμων θέσεων καθώς έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναβάθμισης της μαρίνας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των υπηρεσιών της για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων σκαφών. Η Μαρίνα του Αγ. Κοσμά σε συνδυασμό με την ανέγερση του παρακείμενου συγκροτήματος Riviera Galleria, ενός μοναδικού προορισμού για premium brands, αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερα έσοδα για τον Όμιλο με την ολοκλήρωση των έργων της.
Εργο Ελληνικού
Αναφορικά με το Έργο στο Ελληνικό, τα σημαντικότερα επιτεύγματα μέχρι σήμερα είναι τα εξής:
Σημαντική εμπορική επιτυχία συνεχίζουν να καταγράφουν τα διαθέσιμα προς πώληση διαμερίσματα στη γειτονιά Little Athens. Μέχρι την 25.08.2025 είχαν διατεθεί στην αγορά 559 διαμερίσματα προς πώληση. Από αυτά, οι πωλήσεις και οι κρατήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές ανέρχονται σήμερα σε 522 διαμερίσματα δηλαδή στο 93%. Περαιτέρω, τα έσοδα από οικιστικές αναπτύξεις το Α’ Εξάμηνο 2025 ανήλθαν σε €126εκ, αυξημένα 51%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2024, επιβεβαιώνοντας την σημαντική πλέον συνεισφορά των οικιστικών αναπτύξεων. Επιπλέον, στο πρώτο Εξάμηνο 2025 αναγνωρίστηκαν έσοδα ύψους €104εκ από πωλήσεις ακινήτων (κυρίως πωλήσεις οικοπέδων), αυξημένα κατά 49% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Ως αποτέλεσμα της εμπορικής αυτής επιτυχίας, οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων από την έναρξη του έργου έως την 25.08.2025 ξεπέρασαν τα €1,4 δις, με τις εισπράξεις το Α’ Εξάμηνο 2025 να ανέρχονται σε €288εκ από τις αρχές του 2025. Τα ταμειακά διαθέσιμα που αναλογούν στο Έργο στο Ελληνικό ανήλθαν στα €355εκ την 30.06.2025 (έναντι €290εκ την 31.03.2025), ενώ για μια ακόμη περίοδο δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το Έργο στο Ελληνικό, παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες ποσού €232εκ.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Εξαμήνου 2025 πραγματοποιήθηκαν κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) για κτίρια και έργα υποδομών ποσού €181εκ, με το ποσό των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών, από την έναρξη του έργου έως την 30.06.2025, να διαμορφώνεται πλέον στα €744εκ.
Στις 28.08.2025, η Lamda Development αποδέχθηκε δεσμευτική προσφορά από τον Όμιλο ION για την απόκτηση γης προς ανάπτυξη ενός Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας, η οποία τελεί υπό την ολοκλήρωση του νομικού, τεχνικού, και χρηματοοικονομικού ελέγχου, (due diligence) καθώς και την οριστικοποίηση και υπογραφή των συμβατικών εγγράφων.
Διαβάστε ακόμη:
-
Τόκιο 2025: Ο Τεντόγλου έμεινε 11ος και αποχαιρέτησε πρόωρα τον τελικό του μήκους
-
Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα
-
Eurostat: Στο 2% πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη – Στο 3,1% στην Ελλάδα
-
Στον FTSE 100 του Λονδίνου η Metlen, με εισροές 503 εκατ. δολ.