Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού την Ευρωζώνη, ανεξάρτητα από τις πράξεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επανέλαβε η πρόεδρος τη ΕΚΤΚριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πέμπτη συνεχή φορά, η πρόεδρος Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά “Η ΕΚΤ είναι μεν ανεξάρτητη (σ.σ βάσει των Συνθηκών της ΕΕ), ωστόσο είμαστε εξαρτημένοι από τα δεδομένα και τους αριθμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ μεγάλη οικονομία, ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο. Συνεπώς εξετάζουμε όλα αυτά τα δεδομένα”.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, “σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη”.

Σύμφωνα με την πρόεδρο Λαγκάρντ, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη , ωστόσο η Φρανκφούρτη αναμένει σταδιακή ανάκαμψη, παρά τα όποια προβλήματα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ήτοι της Γερμανίας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ οι εξαγωγές θα αυξηθούν το επόμενο τρίμηνο και δεν διαφαίνεται σημάδια για μικρότερη ανάπτυξη, πόσω μάλλον για ύφεση, στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμη: