Αμετάβλητα, ως αναμενόταν ευρέως, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στην Φρανκφούρτη. Αγορές και οικονομολόγοι αναμένουν την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα δώσει στοιχεία για το σκεπτικό της απόφασης αλλά και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Τα επιτόκια  αυξήθηκαν για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2023 στον ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, με το επιτόκιο καταθέσεων να φθάνει στο 4%. Στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, η ΕΚΤ επαναλάμβανε σταθερά ότι τα επιτόκια θα έμεναν σταθερά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμβάλλουν στη σταθερή μείωση του πληθωρισμού, χαρακτηρίζοντας ως πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη στις 7 Μαρτίου, στις οικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της αναγνωρίζεται ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε  ταχύτερα από ότι αναμενόταν και ως εκ τούτου αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τις πληθωριστικές πιέσεις , κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας. Στην καθιερωμένη συνέντευξη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος έως ότου υπάρξει βεβαιότητα ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν παρέλθει, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της ΕΚΤ στην επίτευξη του στόχου του  2%. Και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει περαιτέρω στοιχεία που θα καταδεικνύουν με βεβαιότητα την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ο πληθωρισμός

Το διοικητικό συμβούλιο αν και αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει στο μέτωπο του πληθωρισμού, με τους περισσότερους δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού να βρίσκονται σε καθοδική πορεία, ωστόσο εστίασε στην εγχώρια πίεση στις τιμές που έχει ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.«Οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού υποχωρούν, ο ρυθμός αύξησης των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της ανόδου του κόστους εργασίας στα κέρδη τους. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω. Όμως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα. » αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται πλέον οριακά μόνο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Ο πληθωρισμός  μειώθηκε από το μέγιστο 10,6% το 2022 σε 2,4% τον Μάρτιο.  Όμως οι προσδοκίες των αγορών για μείωση των επιτοκίων κλονίστηκαν από τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο.

Τόσο οι αγορές όσο και οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου, δεδομένης της ασθενέστερης οικονομίας της ευρωζώνης και των μειούμενων πιέσεων στις τιμές. Ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν πλήρη στοιχεία για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις του πρώτου τριμήνου – ένας τομέας που δημιουργεί ανησυχία για πιθανές πληθωριστικές επιδράσεις.

«Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. » σημειώνεται στην ανακοίνωση «Θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν σημαντικά στην εξελισσόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Εάν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.»

Στην τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης , θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ότι είναι σημάδι για την προετοιμασία μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως., προβλέπει η απόφαση του δ.σ.

Το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

«Το διοικητικό συμβούλιο» σύμφωνα με την ανακοίνωση «σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

»Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.»

Διαβάστε ακόμη: