Ο κ. Πιερρακάκης εντόπισε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τη χώρα μας στον κλάδο των ημιαγωγών, σε ομιλία στο Emerging Tech Forum, το οποίο διοργανώθηκε σήμερα (07/12) από τη Hellenic Emerging Technologies Industry Association, στην Αθήνα.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε αρχικά ότι «πριν από μερικές ημέρες, οι FT ένταξαν ως προτεινόμενο βιβλίο για εφέτος, το παγκόσμιο μπεστ σέλερ “Chip War” του Κρις Μίλερ, το οποίο περιγράφει την έλλειψη, ουσιαστικά, των ημιαγωγών και τον τρόπο της ευρύτερης ανακατάταξης της αλυσίδας. Εκ των πραγμάτων, με δεδομένη την πρόταση κανονισμού που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει (και εμείς) να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για τον τρόπο ένταξης σε αυτή την αλυσίδα αξίας».

Ακόμη, προσέθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλούς σημαντικούς πόρους και δυνατότητες σε αυτόν το χώρο, τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και το αναδυόμενο οικοσύστημα επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας «ότι οι επόμενες κινήσεις πρέπει να είναι:

  • Το capacity building. Δηλαδή, να βρούμε πώς αυτό το αποτύπωμα μπορεί να πολλαπλασιασθεί, τα επόμενα χρόνια. Μοχλεύοντας διαθέσιμους πόρους –εθνικούς και ευρωπαϊκούς– και αξιοποιώντας σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έλθουν τα επόμενα χρόνια μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών “εργαλείων”.
  • Παράλληλα, πρέπει να φανεί πώς θα κάνουμε παρεμβάσεις για τον συγκεκριμένο χώρο, έξυπνες ενδεχομένως σε επίπεδο νομοθεσίας, ώστε να απελευθερωθεί μεγαλύτερη αξία.
  • Προσθέτως, να διεκδικήσουμε το δικό μας κομμάτι, με δεδομένο ότι στη χώρα συντελείται μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος, γενικώς στον τομέα της τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής, εν μέσω μίας μεγάλης γεωπολιτικής ανακατάταξης».

Αργότερα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «βήμα – βήμα, προσπαθούμε να περάσουμε σε μία νέα εποχή. Στην πραγματικότητα, βλέπουμε να συμβαίνει μία “επαναβιομηχάνιση” της Δύσης το τελευταίο διάστημα και σκέλη των εφοδιαστικών αλυσίδων να περνούν πίσω, σε χώρες από τις οποίες είχαν αποχωρήσει».

Τέλος, στάθηκε στον τριπλασιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών στο “gov.gr” και συγκεκριμένα από τις 500 στις 1.500, ενώ, σημείωσε ότι «έχουμε εκατονταπλασιάσει τις ψηφιακές συναλλαγές. Από 8.8 εκατομμύρια το 2018, θα φθάσουμε το 1 δισεκατομμύριο, εφέτος. Άρα, βήμα – βήμα καλύψαμε βασικά τις εκκρεμότητες του “χθες”.

Όμως, θα έλεγα ότι καταφέραμε –στο μεσοδιάστημα– να υπερβούμε τη νομοθετική επίλυση των εκκρεμοτήτων και να υπάρξει διάλογος αναφορικά με το “σήμερα” και το “αύριο”, είτε ήταν το 5G και ο τρόπος που χτίσθηκε μία από τις πλέον καινοτόμες δημοπρασίες στην Ευρώπη με τη δημιουργία του “Φαιστός”, τη διάθεση δωρεάν φάσματος σε νέες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα και την επιτάχυνση της δημοπρασίας, είτε για τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε τον περασμένο Ιούλιο, για τις αναδυόμενες τεχνολογίες», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: