Αρχικά, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «η χώρα πολιτογραφείται στο μέλλον. Διακύβευμα, αποτελεί να κάνουμε το παν, ώστε αυτό που φανταζόμαστε, να μετουσιωθεί σε πράξη τώρα και να μην καθυστερούμε, γιατί είναι κάτι το οποίο γίνεται», κατά την πρωτολογία στο σχέδιο νόμου «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Υπουργός ανάφερε πως μεθαύριο (27/07) θα παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, η εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη και θα τεθεί σε διαβούλευση.

«Σήμερα, το νομοθετικό σκέλος μετατρέπεται σε σχέδιο νόμου, ενώ, τα δύο επόμενα σκέλη θα αφορούν τον κανονισμό, τα έργα και τις υποδομές που θα πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε αθροιστικά να θεμελιωθεί η μετάβαση.

Παράλληλα, θα γνωστοποιηθούν οι δυνατότητες να έχουμε στο κινητό μας τηλέφωνο την αστυνομική μας ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Πρόκειται για δύο πράξεις, με ευρύτερο συμβολισμό για το μέλλον», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις απλουστεύσεις των υπηρεσιών του δημοσίου, σχολιάζοντας πως «έχουμε εστιάσει σε εκείνες, οι οποίες προφανώς αφορούν οριζόντια όλους, στην καθημερινότητά μας.

Απαιτείται δουλειά, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι διαδικασίες που υπάρχουν στους Οργανισμούς, ώστε ύστερα, να προχωρήσουμε στην απλοποίησή τους».

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, παρατήρησε πως οι λεγόμενες «αναδυόμενες τεχνολογίες» όπως αποκαλούνται και αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, τα ντρόουν, αλυσίδες στοιχειών, τρισδιάστατη εκτύπωση, το διαδίκτυο και άλλες παραμέτρους, στην πραγματικότητα «έχουν, πλέον, μία δεσπόζουσα θέση σε διεθνείς εφαρμογές».

«Αποτελεί αναγκαία και εξαιρετικά σημαντική συνθήκη να παρέμβουμε στο πεδίο και να έχουμε την ικανότητα να τις ρυθμίσουμε, δηλαδή να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να θεμελιώσουμε ότι η τεχνολογική εξέλιξη θα είναι υπέρ του πολίτη και της κοινωνίας.

Η χρονική στιγμή για τη ρύθμιση είναι η κατάλληλη, καθώς έρχεται σε συνέχεια μίας σειράς άλλων παρεμβάσεων που άρχισαν από την τωρινή κυβέρνηση. Περνάμε σε θέματα, τα οποία αφορούν την τέταρτη ψηφιακή επανάσταση.

Οι ρυθμίσεις εκείνες, αναγνωρίζονται από την ευρύτερη ευρωπαϊκή που επιχειρείται, ενώ θεσπίζουμε και μία πρόσθετη διασφάλιση, αναφορικά με την υποχρέωση ενημέρωσης του εργαζομένου και τον αλγόριθμο επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.

Κατά αυτόν τον τρόπο, στον διαρκή ευρωπαϊκό διάλογο, η χώρα μας συμβάλλει, θέτοντας στο τραπέζι και τις δικές της αξίες», σημείωσε.