Έρχεται σύντομα ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη, ένας νέος αριθμός που θα αντικαταστήσει τόσο τον ΑΜΚΑ όσο και τον ΑΦΜ.

Στη χθεσινή του συνέντευξη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε ότι ο προσωπικός αριθμός ή «ενιαίος αριθμός του πολίτη» θα αποδίδεται στους πολίτες μέσω του gov.gr.

Ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη θα είναι 12 ψηφίων, με τα πρώτα εννέα ψηφία να είναι ο ΑΦΜ που έχουν σήμερα και τρία ακόμη ψηφία που θα μπαίνουν μπροστά του.

Ο ίδιος αριθμός, ωστόσο, θα αντικαταστήσει και το σημερινό αριθμό ταυτότητας.

«Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλεπιδρά με αυτόν τον κωδικό» είπε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι «η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

Τι είναι ο 12ψήφιος Προσωπικός Αριθμός Πολίτη που έρχεται να αντικαταστήσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Πώς θα λειτουργεί ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη

Ο Προσωπικός Αριθμός ήταν μια από τις δεκάδες καινοτομίες που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Στο σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Προσωπικό Αριθμό προβλέπονται τα εξής:

  • Καθιερώνεται προσωπικός αριθμός (ΠΑ) για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο ΠΑ αποδίδεται δε μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται.
  • Ο ΠΑ αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί τον ΠΑ (σ.σ. αρχικά θα είναι τα 9 ψηφία του ΑΦΜ και στη συνέχεια θα προστεθούν τα 3 νέα). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται σε απόφαση.
  • Ο ΠΑ δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
  • Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων και τον ΑΜΚΑ σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι σύντομα τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες θα υπάρχουν ψηφιακά στο κινητό τηλέφωνο των πολιτών. Όπως είπε η ειδική εφαρμογή για τις ταυτότητες και τα διπλώματα στα smartphone θα είναι διαθέσιμη ήδη από τον Ιούλιο.