Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στο OPEN, έστειλε νέο μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σοβαρευτεί όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προειδοποιώντας ότι οδηγείται στην διεθνή απομόνωση.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για «απολιτίκ lifestyle λαϊκισμό που έρχεται και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ που έταζε τα πάντα στους πάντες και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά του Δημήτρη Νατσιού και του Κυριάκου Βελόπουλου τους οποίους χαρακτήρισε «πατριδοκάπηλους».

Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, είπε χαρακτηριστικά: «Λίγο περισσότερη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει», ενώ τον κατηγόρησε τον ότι «μετατρέπει τα τρολ του διαδικτύου σε επίσημη πολιτική θέση».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτικη απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε και από το Μητσοτάκης γιοκ πήγε σε μια κανονικότητα».

Ερωτηθείς, δε, για την ακρίβεια με αφορμή την επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν και την απάντηση που έλαβε, ο κ. Μητσοτάκης είπε «νομίζω ότι τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει και θα έχουμε στοχευμένη μείωση τιμών».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μας βρουν απέναντι» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ερωτηθείς για τις κουτοπονηριές της νέας προέδρου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, απάντησε ότι «πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονια ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και πρέπει να σοβαρευτούν».

«Πιστεύω ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, ήδη υπήρξε αντίδραση από την πρόεδρο της Κομισιόν μετά από ελληνική παρέμβαση. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν γιατί εμείς θέλουμε καλές σχέσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε δε ότι «τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων δεν αλλάζουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξηγήσουμε τη διεθνή πίεση ότι αυτή η πολιτική τους θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση και αυτό δεν το θέλουν. Δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε μικροκομματικά παιχνιδάκια».

Με αφορμή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «γιατί δεν κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση νόμου τα τελευταία 5 χρόνια; Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ακραία ρητορική, το συζητήσαμε εσωτερικά και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κύρωση των μνημονίων. Θα μπορούσα να είχα σκίσει τη συμφωνία με έναν νόμο και ένα άρθρο αλλά αυτό δεν γίνεται και το είχα ξεκαθαρίσει στους πολίτες, ήμουν τίμιος απέναντί τους».

Αιχμές για τον Κασσελάκη, Νατσιό και Βελόπουλο

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο κ. Κασσελάκης ορισμένες φορές εκφράζεται με τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Ίσως θα πρέπει να ενημερωθεί για τις ιστορικές ιδιαιτερότητες ώστε να μην είναι τόσο απλοϊκός για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες».

«Αυτό που βλέπω από την αντιπολίτευση είναι ένας απολιτικ lifestyle λαϊκισμός που έρχεται και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ που έταζε τα πάντα στους πάντες και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η πιο ουσιαστική κριτική που ασκώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική για να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας; Έχετε ακούσει Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Νατσιό ή Βελόπουλο να λένε κάτι από αυτά;» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προσβολή προς τον ελληνικό λαό και όσους μας ψήφίσαν να λένε για αλαζονεία του 41% . Εμένα αυτό με υποχρεώνει να είμαι σεμνός. Έχω δείξει ότι δεν είμαι αλαζόνας, αναγνωρίζω τα λάθη μου και κάνω αυτοκριτική μου. Ας είναι προσεκτικοί αυτοί που είναι νέοι βουλευτές, αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί πουθενά στη Βουλή. Λίγο περισσότερη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει. Όταν μετατρέπουμε τα τρολ του διαδικτύου σε επίσημη πολιτική υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα διοργανώνουμε τον τελικό του Conference League. Κάθε φορά σε κάθε διοργάνωση υπάρχει ένα νοσοκομείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας. Αν δεν θέλουν να αναλαμβάνουμε διεθνείς διοργανώσεις να το κάνουμε. Να ασκήσουν κριτική για το ΕΣΥ το ακούω αλλα όχι για το Θεό τα τρολ να μετατρέπονται σε επίσημη πολιτική».

«Στόχος μας το 33% στις ευρωκλογές»

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο στόχος είναι το 33%. Βλέπω ότι η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται και το βασικό ζητούμενο της Ευρώπης τίθεται όλο και περισσότερο. Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε αυτούς που μπορεί να κοιτούν σε κόμματα πιο δεξιά τονίζουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στους πατριδοκάπηλους όπως ο Νατσιός και ο Βελόπουλος»

«Η ΝΔ απευθύνεται σε όλη την κοινωνία αλλά σε ζητήματα που αφορούν πατριωτικές αξίες η Ελλάδα του 2024 είναι ισχυρότερη από το 2019» συμπλήρωσε.

«Η αντιπολίτευση προσέρχεται στις ευρωεκλογές λέγοντας δημοψήφισμα κατά του Μητσοτάκη. Λέτε να μην σηκώσουμε το γάντι; Σε μια εθνική κάλπη θέλουμε να επιβεβαιώσουμε το μήνυμα των τελευταίων εθνικών εκλογών και ότι δεν έχουν αλλάξει τον συσχετισμό. Βεβαίως συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές που ο πήχης είναι χαμηλότερος. Είναι κάλπη με άλλα χαρακτηριστικά» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης για τις ευρωκάλπες.

Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιουνίου θα συγκεντρώσει ποσοστό «που θα μας αφήσει έκθαμβους», ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς βάλαμε ένα σαφή στόχο που πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε. Ποιος ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβούς δεν το ξέρω. Αποφεύγω τα εντυπωσιακά επίθετα. Θα επαναλάβω ότι η κυβένρηση αυτή είναι 4ετιας και όσοι αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν την λαική εντολή. Μας έδωσε ο λαός το ποσοστό αυτό».

«Το τι γίνεται στην αντιπολίτευση δεν με αφορά. Θα ασκώ λελογισμένη κριτική στην αντιπολίτευση αλλά θα τονίζω γιατί πρέπει να υλοποιηθεί με ακόμα μεγαλύτερη ισχύ το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης» κατέληξε για το θέμα των ευρωεκλογών.

Διαβάστε ακόμη: