Αναδιπλώνονται οι εταιρείες κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την έναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων που εντείνονται μέρα με τη μέρα, θέλοντας να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό, ακυρώνουν τις προσεγγίσεις τους και αναπληρώνουν τα κενά στα δρομολόγιά τους, επιλέγοντας ελληνικούς προορισμούς.

«Προς το τέλος της θερινής περιόδου και μετά τα πρόσφατα δυσάρεστα γεγονότα στο Ισραήλ, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των αφίξεων σε ελληνικούς προορισμούς μέσα στο 2023. Οι εν λόγω ακυρώσεις προσεγγίσεων ευνοούν τα πλησιέστερα ελληνικά νησιά, αλλά και τον Πειραιά και μερικώς την Κύπρο», επισημαίνει  ο διευθυντής της Majestic International Cruises και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες.

Όπως επισημαίνει, οι προορισμοί που θα δεχτούν τις επιπλέον προσεγγίσεις είναι τα Δωδεκάνησα και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, με την Ρόδο να δέχεται κυρίως τις περισσότερες αιτήσεις. Επίσης, η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ηράκλειο φιγουράρουν ως κύριοι προορισμοί, αλλά και ο Πειραιάς, που σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως homeport αντικαθιστώντας τη Χάιφα.

Ήδη, οι εταιρείες Royal Caribbean, Celebrity, MSC, Oceania, TUI, Celestyal και άλλες, έχουν ανακοινώσει την αλλαγή των λιμένων της Χάιφα και του Ασντοντ με ορισμένα από τα κρουαζιερόπλοιά τους, εκτός από τα ελληνικά νησιά, να εκμεταλλεύονται αποστάσεις προς τα τουρκικά παράλια προσεγγίζοντας στο Μαρμαρίς, Μπόντρουμ, κλπ.

«Έτσι λοιπόν οι αρχικές προβλέψεις για το 2023 για σύνολο 4800 προσεγγίσεων και 5,06 εκατομμύρια επιβατοαφίξεις θα αναθεωρηθούν σε 4940 αφίξεις και 5,24 εκατομμύρια επιβατοαφίξεις, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το record year 2019 με 5,55 εκατομμύρια» και προσθέτει:

«Όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια και την έκταση των ταραχών στην εμπόλεμη περιοχή μια που οι περισσότερες εταιρείες επανεκτιμούν και επαναπρογραμματίζουν τις μελλοντικές περιοχές στις οποίες θα εκτελεσθούν κρουαζιέρες και ίσως έτσι να αναθεωρήσουν ριζικά τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στα οποία θα συμπεριληφθούν και κάποια ελληνικά για το έτος 2024, με τα αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα όπως έχει συμβεί και παλιότερα με την ίδια περιοχή».

Στο μεταξύ, η Celestyal Cruises παρακολουθεί στενά την κατάσταση ενώ διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές. Μετά από προσεκτική εξέταση διαμόρφωσε τα δρομολόγια της μας ανάλογα, αντικαθιστώντας προσωρινά την προσέγγιση στο Άστντοντ του Ισραήλ με αντίστοιχη προσέγγιση στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Διαβάστε ακόμη: