Έμπλεξε σε μπελάδες με τη δικαιοσύνη ο πρώην προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν Κριστόφ Γκαλτιέ αφού θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 15 Δεκεμβρίου σε δικαστήριο στη Νίκαια.

Ο προπονητής που οδήγησε πριν από λίγες εβδομάδες την Παρί Σεν Ζερμέν του Εμπαπέ και του Μέσι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Γαλλίας το πρωί της Παρασκευής συνελήφθη μετά από καταγγελία για ρατσιστική συμπεριφορά όσο ήταν στον πάγκο της Νις και λίγες ώρες αργότερα ο εισαγγελέας του άσκησε κατηγορία και τον έστειλε στο εδώλιο.

Θα δικαστεί στις 15/12 με την κατηγορία της «ηθικής παρενόχλησης και διάκρισης λόγω του ότι ανήκει ή δεν ανήκει σε μια εθνική ομάδα, ένα έθνος ή μια λεγόμενη καθορισμένη φυλή ή θρησκεία».

Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια και πρόστιμο 45.000 ευρώ. Ο Γκαλτιέ αφέθηκε ελεύθερος.

Πως οδηγήθηκε σε δίκη

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο άλλοτε συνεργάτης του Κριστόφ Γκαλτιέ και πρώην αθλητικός διευθυντής της Νις, Ζουλιέν Φουρνιέ, κατηγόρησε μέσω email τον προπονητή της Παρί για ρατσιστικές δηλώσεις.

Αυτό που υποστηρίζει είναι πως ο Γκαλτιέ εναντιώθηκε στην απόκτηση παικτών βάσει του χρώματος και της θρησκείας τους, καθώς δεν επιθυμούσε να έχει στην ομάδα μεγάλο αριθμό μαύρων και Μουσουλμάνων ποδοσφαιριστών. Για αυτό τον λόγο οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και του απαγγέλθηκε κατηγορία.

Το επίμαχο email που έστειλε ο Φουρνιέ σε μέλος της διοίκησης της Νις:

«Ο Κριστόφ Γκαλτιέ μπήκε στο γραφείο και χαιρέτισε τον γιο του, ο οποίος μου είπε: ”Μπορείς να τσεκάρεις με τον πατέρα μου αυτό που σου είπα;”. Τον ρώτησα λοιπόν κι εκείνος μου το επιβεβαίωσε, λέγοντάς μου δηλαδή ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την πραγματικότητας της πόλης και ότι δεν πρέπει να έχουμε τόσους μαύρους και Μουσουλμάνους στην ομάδα.

Μου είπε ότι ”χθες το βράδυ πήγα σε ένα εστιατόριο κι όλοι μού έλεγαν πως έχουμε μια ομάδα από μαύρους”. Μετά πρόσθεσε: ”Ζουλιέν, πρέπει να συνειδητοποιήσεις σε ποια πόλη είμαστε, είμαστε στην πόλη του Ζακ Μεντεσέν (εμβληματικός πρώην δήμαρχος της Νίκαιας) και η ομάδα μας δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει ο κόσμος, όπως δεν ανταποκρίνεται και σε αυτό που θέλω εγώ”.

Δεν προέβαλε κανένα αθλητικό επιχείρημα, αλλά μόνο τη θρησκεία και το χρώμα».

Διαβάστε περισσότερα