Σήμερα (20/03), η Κριστίν Λαγκάρντ υπερασπίσθηκε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, λόγω των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού αλλά και της συνεχιζόμενης «αναταραχής» στον τραπεζικό τομέα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε ό,τι αφορά μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως αυτές θα καθορισθούν «από την εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής». Ακόμη, υπογράμμισε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ «παραμένουν το κύριο “εργαλείο” μας, για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής».
Για τον πληθωρισμό, η Πρόεδρος της Τράπεζας σημείωσε πως προβλέπεται να κυμανθεί στο 5.3% το 2023, το 2.9% το 2024 και το 2.1%, το 2025. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4.6% το τρέχον έτος, υψηλότερος από ό,τι αναφερόταν στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, προβλέπεται να μειωθεί στο 2.5% το 2024 και στο 2.2% το 2025, καθώς οι πιέσεις από προηγούμενες κρίσεις προσφοράς και το «άνοιγμα» της οικονομίας εξασθενούν και καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική μειώνει τη ζήτηση ολοένα και περισσότερο.
Ανθεκτικότητα ευρωπαϊκών τραπεζών
Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ικανοποίηση για τις αποφάσεις και την ταχύτητα των ενεργειών των αρχών της Ελβετίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την Credit Suisse.
«Αυτές οι ενέργειες ήταν καθοριστικές για την αποκατάσταση των συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όπως απαιτείται, για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
«Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή ρευστότητα και κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, η “εργαλειοθήκη” πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν απαιτηθεί και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», ολοκλήρωσε η κ. Λαγκάρντ.
Διαβάστε ακόμη:
- Πέθανε ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης, αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού
- Τότο Βολφ σε Βάλτερι Μπότας: «Είσαι ο αγαπημένος μου πορνοστάρ»
- Μαρία Τσάλλα: Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα
- ChatGPT–4: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Ο Χατζηνικολάου απαντά στον Πολάκη: «Άθλιε συκοφάντη, να ζητήσεις εσύ συγγνώμη, που ψήφισες μνημόνια»