«Η στήριξη των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έφθασε τα 9 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι από αυτά τα χρήματα, το 30% ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων και το 70%, από τη φορολόγηση υπερκερδών και το σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι αυτός ο μηχανισμός που «απορρόφησε» το 80% – 90% του πρόσθετου κόστους για τα νοικοκυριά και το 50% – 60% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει εμπνεύσει την ευρωπαϊκή ρύθμιση που αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την «εργαλειοποίηση» του φυσικού αερίου, προτάσσοντας ως λύση τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως υποστήριξε, ο ρυθμός διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα συνεχίζεται αδιάκοπα. «Μετρούσαμε 100 με 110 MW ετησίως, τώρα έχουμε ενσωματώσει 2.000 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2019, μόνο 30% με 32% της ενέργειας ήταν από ανανεώσιμες πηγές, τώρα είναι στο 40% με 44%. Το α’ τρίμηνο του 2023, η παραγωγή αυξήθηκε κατά δέκα φορές σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022», εντόπισε.

Για τα μελλοντικά σχέδια, σχολίασε πως «τις επόμενες εβδομάδες, έχει σχεδιασθεί διπλασιασμός των διασυνδέσεων με την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία και τριπλασιασμός με την Αλβανία, ενώ, προχωρά η πρώτη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε νότια Ευρώπη και Αφρική μέσω της Ελλάδας, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια», γεγονός που «θα βοηθήσει τη μείωση τιμών», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: