Σήμερα (27/10), ο Κώστας Σκρέκας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, με τους δύο Υπουργούς να στέκονται ξανά στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας των δύο κρατών όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, χαιρέτησαν τη σύσταση διμερούς ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου, η οποία θα διευκολύνει την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν οι δύο χώρες, τον περασμένο Ιούλιο. «Αποτελεί σημαντική συνθήκη, η ενεργοποίηση των ομάδων εργασίας και από τις δύο πλευρές», επισημάνθηκε.

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργασθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, να συνεχίσουν τη στενή επικοινωνία μεταξύ τους και να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους, για την αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων και προκλήσεων.

Υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη να εξασφαλισθεί η προμήθεια ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, σημειώνοντας ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι ένας από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους και προμηθευτές αργού πετρελαίου της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών περιλάμβαναν και το θέμα της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση μίας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα εξάγει καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Προσθέτως, συζητήθηκε η σημασία του καθαρού υδρογόνου και οι βέλτιστοι τρόποι μεταφοράς στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι «η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία στον τομέα της ενέργειας αποτελεί κομβικό σημείο της πολιτικής μας. Η διεύρυνση των επαφών μας και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την προώθηση μίας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα προσδώσει νέα ορμή στην αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην “πράσινη” μετάβαση και μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας, προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη: