Ο Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι η διάθεση του μπόνους των 50€ για τους πολίτες που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15%, θα κρίνεται από τη σύγκριση με την περυσινή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι «κύκλοι μέτρησης» του ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί κάθε τετράμηνο ή κάθε οκτάμηνο σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει η δυνατότητα να επιμερισθεί σε μέση ημερήσια κατανάλωση, ανέφερε εν συνεχεία.

«Οπότε, εφόσον το νοικοκυριό πετυχαίνει μία μέση ημερήσια εξοικονόμηση της τάξεως του 15% στην κατανάλωση ενέργειας, μπορεί στον εκκαθαριστικό λογαριασμό που έρχεται, να βλέπει μία επιπλέον επιδότηση που θα τον βοηθά ακόμη περισσότερο, ώστε να έχει χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος», τόνισε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην έχουμε διακοπές ρεύματος»

Σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος τον επερχόμενο χειμώνα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατό για να μην έχουμε διακοπές ρεύματος».

Ανέφερε ως παράδειγμα την πλωτή δεξαμενή που τοποθετήθηκε στη Ρεβυθούσα για να διπλασιασθεί η χωρητικότητα σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ενεργειακός πόλεμος, με τη Ρωσία να «εργαλειοποιεί» την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Για τα χρέη των πολιτών προς τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι «τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίδουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις» και πως «η κυβέρνηση “απορροφά” το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα, προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά».

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και πετρέλαιο κίνησης

Για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι «δόθηκε παράταση έως την 1η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των αγορών, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί δικαιούχοι που ενώ έχουν δεσμεύσει τα voucher, δεν τα έχουν εξαργυρώσει.

Στη συνέχεια, θα δοθεί η δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους που είναι επιλαχόντες να λάβουν voucher και να προμηθευθούν νέες, ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές». Ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι ένα κλιματιστικό Inverter μπορεί να αποτελέσει «έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης, τον χειμώνα».

Για τα 15 λεπτά επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

«Καθώς οι διεθνείς τιμές αποκλιμακώνονται για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, φαίνεται πως δεν χρειάζεται επιπλέον επιδότηση. Αν αλλάξει αυτή η εικόνα και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πολίτες», ολοκλήρωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε ακόμη: