Μέχρι και 74% φθάνει η εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά με την εφαρμογή των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ρεύματος που ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, και για ορισμένη κατανάλωση ρεύματος και πάνω θα προβλέπεται μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με πέρσι.

Το πρώτο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 500 kw απορροφάται το 90% της αύξησης. Επιδοτούνται τα νοικοκυριά με 436 ευρώ την Κιλοβατώρα και αφορά το 90% των νοικοκυριών.

Το δεύτερο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 1.000 kw απορροφάται το 80% της αύξησης. Επιδοτούνται με 386 ευρώ την Κιλοβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την Κιλοβατώρα.

Το τρίτο κλιμάκιο: Αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 Κιλοβατώρες, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος. Για όσους είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση του 100% της αύξησης. Θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς από πηγές του υπουργείου:

– Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194.8 ευρώ.

Τι ισχύει για τους επαγγελματίες και τους αγρότες

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 Κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 Κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό», όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Διαβάστε ακόμη: