Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη παρά το γεγονός πως διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα lockdown στη χώρα.

Οι ειδικοι κάνουν λόγο για μικρή μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με το lockdown γεγονός που τους κάνει ιδιάιτερα επιφυλακτικούς.

Η διασπορά στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, επισημαίνουν, γι’αυτόν τον λόγο τα κρούσματα δεν υποχωρούν εύκολα.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται ακόμη στο «κόκκινο». Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης οι ασθενείς έχουν διαχωριστεί σε πολλές κλίνες προκειμένου να μπορούν να διαχειριστουν γιατροί και νοσηλευτές την έκρυθμη κατάσταση. Όμως οι μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν ακόμη στο 100% σε πληρότητα.

Οι μολύνσεις όπως καταγράφονται καθημερινά προβληματίζουν τους επιστήμονες και τα 1.534 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες είναι πάρα πολλά.

Στη Θεσσαλονίκη κλιμάκια του ΕΟΔΥ κάνουν rapid tests μέσα από το αυτοκίνητο σε δύο σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στο Καυτατζόγλειο και στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο ενώ κατα τη διάρκεια της πρώτης ημέρας όλα τα tests που διενεργήθηκαν ήταν αρνητικά.

Αρκετοί είναι οι Θεσσαλονικείς οι οποίοι ακόμη και για προληπτικούς λόγους πηγαίνουν και κάνουν rapid test το αποτέλεσμα του οποίου να θυμίσουμε πως βγαίνει μέσα σε 20 λεπτά.

Σε μία περίπτωση υγειονομικής «βόμβας» έχει μεταλλαχθεί ο οίκος ευγηρίας στην περιοχή της Λαμίας. Στο γηροκομείο σχεδό το 100% των τροφίμων αλλα και των εργαζομένων νοσούν από κορωνοϊό.

35 επιπλέον δείγματα από τα αρχικά 18 βρέθηκαν θετικά στον ιό καθώς κι έξι ακόμα θετικές διαγνώσεις ατόμων από το προσωπικό της δομής, φτάνοντας έτσι τουλάχιστον τα 50 άτομα συνολικά θετικά.

Η περιφέρεια Φθιώτιδας καθησυχάζει τον κόσμο καθώς ενημερώνει πως έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και πως η δομή αυτή τη στιγμή είναι κλειστη. Το νοσοκομείο της Λαμίας έχει δεχτεί ήδη και περιθάλπτει 4 υπερήλικες από το γηροκομείο κι αν χρειαστεί θα νοσηλευτούν κι άλλοι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας και προβήματισμού η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού στο πλαίσιο της ενημέρωσης πολιτικών κομμάτων και φορέων αλλά και στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής όλων στο τεράστιο εγχείρημα το οποίο ξεκινά στη χώρα μας.

Βασίλης Κικίλιας και εκπρόσωποι των κομμάτων της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι κι ενημερώθηκαν από τον υπουργό για τις διαδικασίες και το πρόγραμμα το οποίο έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Εν αναμονή λοιπον, της έλευσης του εμβολίου στη χώρα μας κι αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει.

Ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, ανέφερε πως οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι ελάχιστες. Μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είπε πως έχει διαπιστωθεί πως το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, μπορεί να εμφανίσει μυαλγίες στο σημείο όπου θα γίνει η ένεση, ίσως ο ασθενής αισθανθεί μια αίσθηση κόπωσης ή και λίγου πυρετού αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα είναι παροδικά και μετά από λίγο φεύγουν.

Το ιικό φορτίο παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα κι όσο ισχύει αυτό δεν μπορεί παρά να ανησυχεί τους ειδικούς οι οποίοι ζητούν από τους πολίτες να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας όπως έχουν οριστεί καθώς, στην παρούσα φάση, είναι η ασπίδα προστασίας στη μάχη κάτα της διασποράς αλλά και του περιορισμού της νόσου.