Οι αρχές της Ελβετίας είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην καταστροφή 10.3 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Moderna κατά του πανδημικού ιού, η ημερομηνία λήξης των οποίων παρήλθε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση (24/09) του ελβετικού Υπουργείου Υγείας.

Το Υπουργείο εξήγησε πως δεν έχει άλλες επιλογές, καθώς η ημερομηνία λήξης των δόσεων παρήλθε την Τετάρτη (21/09). Οι δόσεις προς καταστροφή κόστισαν στο δημόσιο περί τα 280 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (294 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, σχεδόν 2.5 εκατομμύρια δόσεις παραμένουν αποθηκευμένες σε βάση επιμελητείας του στρατού και άλλες 7.8 εκατ. φυλάσσονται σε αποθήκη στο Βέλγιο, διευκρίνισε το Υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική ως προς την προμήθεια εμβολίων εξαρχής ήταν να παραγγέλνει περισσότερες δόσεις από ό,τι χρειάζονταν, για τους 8.7 εκατομμύρια κατοίκους της Ελβετίας.

Η χώρα παρήγγειλε, έτσι, δόσεις εμβολίων διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, ώστε να αποφύγει τα προβλήματα εφοδιασμού, την αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων και την εξάρτηση από εμβόλια που θα μπορούσαν να αποδειχθούν αναποτελεσματικά.

Τον Ιούνιο, ελβετικά Μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν πως η Ελβετία διαθέτει πλεόνασμα 38 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η ημερομηνία λήξης των οποίων αναμένεται να παρέλθει πριν από το τέλος της χρονιάς.

Το Υπουργείο διαβεβαίωσε πως περίπου 3.5 εκατ. δόσεις του νέου εμβολίου της Moderna θα είναι διαθέσιμες, όταν η Ελβετία αρχίσει επίσημα την εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων, τον προσεχή Οκτώβριο.

Η Ελβετία, που έχει καταγράψει 13.556 θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της νόσου από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, έχει εμβολιάσει πλήρως περί το 70% του πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη: