Παρά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, η Ελβετία χαλάρωσε από σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ξανανοίγοντας μεταξύ άλλων τους κινηματογράφους, τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των καφέ, αλλά και τα γυμναστήρια.

Παράλληλα, ανοίγουν στη χώρα πολλά κέντρα μαζικού εμβολιασμού, όπως στη Λοζάνη και τη Γενεύη. Η Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, θρηνεί περίπου 9.800 νεκρούς από την πανδημία.

Αποστάσεις και μάσκα στα αποδυτήρια

Η χαλάρωση έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους Ελβετούς. Όπως στο Κλαμπ Άρσης Βαρών και Μπόντι Μπίλντινγκ της Λοζάνης, όπου οι θαμώνες, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έτρεξαν να ξανασυναντηθούν. «Δεν ερχόμαστε εδώ για να κάνουμε μυς, αλλά για να συζητήσουμε», εξήγησε ένα 74χρονος στο Γαλλικό Πρακτορείο, απολυμαίνοντας με ένα υγρό πανάκι όλα τα όργανα που χρησιμοποιεί για την άσκησή του.

Στο γυμναστήριο δεν απαιτείται οι αθλούμενοι να φορούν μάσκα, εφόσον τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Είναι όμως υποχρεωτική στα αποδυτήρια. Μολονότι πολλοί από αυτούς ασκούνταν στις όχθες της λίμνης Λεμάν, όλοι τους δηλώνουν ότι η άθληση στο γυμναστήριο είναι ανεκτίμητη «για το ηθικό και για τη φιλία».

«Είχαμε περισσότερο κόσμο απ’ όσον περιμέναμε, όλοι δηλώνουν ανακουφισμένοι αφού πέρασαν τον χειμώνα στο σπίτι», δηλώει από την πλευρά της η  Φιλίπα Αμορίμ, υπεύθυνη ενός μεγάλου γυμναστηρίου στην καρδιά της Λοζάνης, όπου αθλούνταν καμιά 50αριά άνθρωποι, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας.

Καφές, ποτό και ψυχική υγεία

Σε μικρή απόσταση, καφετέριες και εστιατόρια δέχονται και πάλι πελάτες στους εξωτερικούς χώρους. Τα τραπέζια πάντως δεν γέμισαν, αφού κάνει ακόμη αρκετό κρύο, όμως όπου υπήρχε ήλιος πολλοί έσπευσαν να επωφεληθούν. Η 20χρονη Σάρα, που σπουδάζει θέατρο στη Λοζάνη, δεν αντιστάθηκε στην πρωινή πρόσκληση για καφέ. Οργάνωσε μάλιστα την ημέρα της έτσι ώστε να ευχαριστηθεί το άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερο: μετά τον πρωινό καφέ, το βράδυ θα βγει για ένα ποτό. «Ο καφές είναι για να παρατηρείς τους άλλους, να αισθάνεσαι, να ανταλλάζεις βλέμματα. Στη διάρκεια του κλεισίματος, παραμελήσαμε την ψυχική υγεία υπέρ της σωματικής. Ξεχνάμε τους άλλους, εκείνους που ζουν απομονωμένοι», σχολίασε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr