Η φαρμακευτική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει εργοστάσιο για την κατασκευή εμβολίων αγγελιοφόρου DNA στη Μελβούρνη, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο, στο νότιο ημισφαίριο.

Θα έχει την έδρα του σε ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της χώρας, το Μόνας, και θα παραγάγει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, της γρίπης και άλλων ασθενειών σε ετήσια βάση.

Το Spikevax της Moderna εναντίον του νέου κορωνοϊού και της λοίμωξης που προκαλεί, ήταν ανάμεσα στα πρώτα που αξιοποίησαν την τεχνολογία του λεγόμενου αγγελιοφόρου DNA και αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα εμβόλια αυτού του είδους, που μπορούν να αναπτυχθούν με ταχύτητα, αξιοποιούν ένα μόριο για να επιτρέπουν τον οργανισμό να εντοπίζει και να καταπολεμά παθογόνους παράγοντες όπως ο SARS–CoV–2, αντίθετα με πιο παραδοσιακά εμβόλια, που περιέχουν πολύ μικρό τμήμα του βακτηρίου ή του ιού.

Η κατασκευή του εργοστασίου της Moderna θα αρχίσει εφέτος και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, το 2024.

Για την Αυστραλία, δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα δημόσιας υγείας και επιστήμης, τόνισε σήμερα (15/08) ο Πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, αλλά και «εθνικής ασφαλείας», μετά τις μεγάλες ελλείψεις εμβολίων που βίωσε η χώρα, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Η Μελβούρνη, που θα φιλοξενεί το εργοστάσιο, βίωσε ένα από τα πιο μακρά λόκνταουν σε παγκόσμια κλίμακα, με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

«Ένα από τα μαθήματα της πανδημίας που πρέπει να συγκρατηθούν, είναι πως πρέπει να κατασκευάζουμε περισσότερα πράγματα, εδώ. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε συνέχεια ότι είναι φυσιολογικό να εξαρτόμαστε από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», επεσήμανε ακόμη ο κ. Αλμπανέζι.

«Σε αυτό το μέρος του κόσμου, στην περιοχή που γνωρίζει την ταχύτερη ανάπτυξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχουμε, επίσης, την πιθανότητα να προβάλλουμε αυτή τη δυνατότητα στον Ινδό–Ειρηνικό», προσέθεσε.

Η Αυστραλία βίωσε τους τελευταίους μήνες έξαρση των μολύνσεων από τον ιό, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η λοίμωξη που προκαλεί, έχει μετατραπεί στην τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα το 2022.

Μέχρι σήμερα, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 12.860 νεκρούς εξαιτίας του κορωνοϊού, επί συνόλου σχεδόν 9.8 εκατομμυρίων μολύνσεων.