Διπλό εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό και την γρίπη ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει η Moderna. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της φαρμακοβιομηχανίας, Στεφάν Μπανσέλ, η χορήγηση του «παν-εμβολίου» θα είναι εφικτή σε ενάμιση χρόνο.

Παράλληλα, o Στεφάν Μπανσέλ εκτίμησε ότι σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο και το «ανανεωμένο» εμβόλιο Covid-19 που θα προστατεύει και από την μετάλλαξη Όμικρον.

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος επιχειρηματίας και μάνατζερ τόνισε ότι το διπλό αυτό εμβόλιο αναμένεται να είναι έτοιμο ως τον Αύγουστο του 2023 και η τιμή του θα είναι αντίστοιχη του υπάρχοντος εμβολίου της γρίπης, άρα εφικτό να αποκτηθεί και από λιγότερο εύρωστα κράτη.

Το «παν-εμβόλιο», όπως το αποκάλεσε, θα αντιμετωπίζει ακόμη και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, συνιστώντας μια επαναστατική πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Moderna: Ετοιμάζει διπλό εμβόλιο για κορωνοϊό και γρίπη

Φέτος τον Αύγουστο όμως θα είναι στη διάθεση των χωρών και το «ενημερωμένο εμβόλιο» κατά της μετάλλαξης Όμικρον, προέβλεψε ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής εταιρίας που παράγει mRNA σκευάσματα κατά του κορωνοϊού.

Η εταιρεία πάντως συλλέγει ακόμη κλινικά δεδομένα για το κατά πόσον απαιτείται διαφορετική σύνθεση για ένα εμβόλιο κατά της Όμικρον, ή θα αρκεί μια ακόμη δόση του υπάρχοντος σκευάσματος ώστε να αντιμετωπιστεί η παραλλαγή αυτή της Covid-19.

«Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση. Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμη εάν πρόκειται να είναι με το υπάρχον σκεύασμα, με ένα που θα αφορά μόνο στην Όμικρον, ή κάποιο μικτό: Μίγμα δηλαδή αντι-Όμικρον και του υπάρχοντος εμβολίου, με δύο mRNA σε μία δόση», είπε ο κ. Μπανσέλ.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αναμένεται τους προσεχείς μήνες, όταν θα είναι πλήρη τα κλινικά στοιχεία.