Η φαρμακοβιομηχανία Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε 764.900 δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19, αφού βρέθηκε ένα ξένο μολυσμένο σωματίδιο μέσα σε ένα φιαλίδιο, που παρασκευάστηκε από την εταιρεία Rovi.

Οι δόσεις αυτές διανεμήθηκαν στη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία τον Ιανουάριο.

Η εταιρεία ανέφερε ότι η μόλυνση εντοπίστηκε μόνο σε ένα φιαλίδιο και ότι ανακαλεί το σύνολο της παρτίδας για «μέγιστο μέτρο προφύλαξης». Η Moderna τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η μόλυνση ενέχει κινδύνους για άλλα φιαλίδια της παρτίδας.

Δεν έχουν εντοπιστεί ζητήματα ασφάλειας, συμπλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία

Εμβόλιο Moderna για βρέφη και μικρά παιδιά: Ασφαλές, αλλά όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικό

Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών κρίθηκε ασφαλές, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές. Η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει φάκελο για επείγουσα αδειοδότηση από τις αμερικανικές αρχές εντός των προσεχών εβδομάδων, αν και τα αποτελέσματα των δοκιμών ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη νόσηση με την παραλλαγή «Ομικρον» απέχουν πολύ από τα επιθυμητά. Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν για το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και παρέχουν μικρότερη προστασία απέναντι στην παραλλαγή «Ομικρον» σε όλες τις ηλικίες.

Ως προς την ασφάλεια του εμβολίου για τις μικρές ηλικίες, η Moderna ανακοίνωσε ότι μεταξύ των 6.000 παιδιών 6 μηνών έως 5 ετών που έλαβαν μέρος στη δοκιμή, δεν υπήρξαν βαριές νοσηλείες ή θάνατοι. Η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα τα πλήρη κλινικά δεδομένα. Η αντιπρόεδρος της Moderna, Τζακλίν Μίλερ, αναγνώρισε ότι η ερμηνεία των κλινικών δεδομένων είναι πιο δύσκολη πλέον, σε σχέση με την αρχική φάση της πανδημίας, όταν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ξεπερνούσε το 90%. Η Μίλερ υπογράμμισε ότι η ανοσολογική απόκριση στα παιδιά στη δοκιμή αυτή ήταν παρόμοια με αυτήν των ενηλίκων – το ίδιο και η προστασία απέναντι στην παραλλαγή «Ομικρον»

Τον Δεκέμβριο η εταιρεία Pfizer είχε ανακοινώσει ότι το δικό της εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών δεν προκάλεσε επαρκή ανοσολογική αντίδραση μετά τη χορήγηση δύο δόσεων. Η εταιρεία προσέθεσε τρίτη δόση και παρέτεινε τη διάρκεια της δικής της κλινικής δοκιμής.