Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ο ΕΜΑ συνέστησε την Πέμπτη την έγκριση κυκλοφορίας δύο ξεχωριστών ενισχυτικών εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία ενημερώθηκαν για να στοχεύουν την παραλλαγή Omicron και αναπτύχθηκαν από τη Moderna και την ομάδα των Pfizer και BioNTech.

Τα νέα εμβόλια σχεδιάστηκαν για να καταπολεμούν την έκδοση BA.1 της μετάλλαξης Omicron, καθώς και τον αρχικό ιό που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, με την Ευρώπη να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιθανή αύξηση των λοιμώξεων μέσα στον χειμώνα.

Οι συστάσεις για τη χρήση των ενισχυτικών δόσεων απευθύνονται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν κάνει τουλάχιστον τον αρχικό εμβολιασμό κατά της Covid, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Το τελικό πράσινο φως για την κυκλοφορίας των δυο booster, θα εξαρτηθεί από την ανάλογη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Βρετανία τον Αύγουστο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το δισθενές εμβόλιο της Moderna. Η Ελβετία και η Αυστραλία ακολούθησαν γρήγορα το παράδειγμά της.

Οι τελευταίες συστάσεις του EMA προκύπτουν, καθώς το αναμνηστικό εμβόλιο της Pfizer που έχει αναδιαμορφωθεί ώστε να στοχεύει τις επί του παρόντος κυρίαρχες παραλλαγές BA.4/BA.5 μαζί με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού έχει ήδη υποβληθεί για επανεξέταση από την ΕΕ, ενώ η υποβολή του Moderna αναμένεται να ακολουθήσει.

Ο ΕΜΑ αναμένεται επίσης να διατυπώσει τη γνώμη του για τα προσαρμοσμένα εμβόλια BA.4/5 τις προσεχείς εβδομάδες, ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη σε δήλωσή της την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: