Οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας είπαν σήμερα, 11 Ιανουαρίου, πως αναμένουν ο αριθμός των μολύνσεων Covid-19 να κορυφωθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Αναμένουμε τα κρούσματα να φθάσουν στην κορύφωσή τους τον Ιανουάριο», δήλωσε η Τάνια Στάντλερ, επικεφαλής της εθνικής επιστημονικής ομάδας Covid-19, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε περισσότερα από 24.600 νέα κρούσματα στην Ελβετία και το γειτονικό Λιχτενστάιν.

«Η κορύφωση θα μπορούσε να συμβεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, εάν οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Εάν ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος», επισήμανε.

Η Τάνια Στάντλερ σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της κορύφωσης έως και 300 νέοι ασθενείς ενδέχεται να χρειαστεί εισαχθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Βιρζινί Μασερί, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας επιφορτισμένη με τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών, ανέφερε πως τα νοσοκομεία πρέπει να προετοιμαστούν για να ανταπεξέλθουν στην περαιτέρω εισροή ασθενών.

Κατά την κορύφωση, το 10-15% του ενεργού πληθυσμού ενδέχεται να απουσιάζει από την εργασία του, λόγω της καραντίνας ή της απομόνωσης, τόνισε.

Η διάρκεια της καραντίνας θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω στις πέντε ημέρες, από επτά σήμερα, και να περιοριστεί στις στενότερες επαφές, είπε η Στάντλερ.

Η ελβετική κυβέρνηση, που προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός νέου λοκντάουν, συνεδριάζει αύριο για να αξιολογήσει την κατάσταση.