Έφτασε πλέον στην Ελλάδα η μετάλλαξη του κορωνοϊού ΒΑ.2.75, γνωστή και ως «Κένταυρος».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), δηλαδή η παραλλαγή «Κένταυρος» .

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Κένταυρος – Ο κίνδυνος μετά τις διακοπές

Το τοπίο είναι ακόμη θολό σχετικά με την υποπαραλλαγή «Κένταυρος», δεδομένης της πρόσφατης διασποράς της στον πληθυσμό και τα ελλιπή ακόμα στοιχεία. Όπως και για τη μεταδοτικότητα και νοσηρότητά της, έτσι και για τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη με το συγκεκριμένο στέλεχος οι επιστήμονες βασίζονται σε πρώιμες παρατηρήσεις. Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron και περιλαμβάνουν:

βήχα
πυρετό
κόπωση ή αδυναμία
πονοκέφαλο
ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή

άλλες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό που παραπέμπουν σε κρυολόγημα ή γρίπη.
Πονόλαιμος κυρίως και έπειτα διάρροια, δύσπνοια, έμετος και μυικοί πόνοι είναι κάποια δευτερεύοντα συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τη νόσηση από την παραλλαγή Omicron και υποπαραλλαγές της, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για ανοσμία και αγευσία, κατεξοχήν συμπτώματα της νόσησης με COVID-19 στα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι λόγω της μικρότερης περιόδου επώασης που χαρακτηρίζει την Omicron και τις υποπαραλλαγές της, εκτιμάται ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται ταχύτερα μετά τη μόλυνση.

Πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις 

Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία εντός της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με το ενδεχόμενο η νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος» να επικρατήσει έναντι των στελεχών BA.4 και BA.5 και να πυροδοτήσει ένα νέο πανδημικό κύμα. Κάποιοι επιστήμονες συνδέουν την εμφάνισή της με αύξηση των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, και προβλέπουν ταχύτερη διασπορά της λόγω των περισσότερων μεταλλάξεων που φέρει στην πρωτεΐνη ακίδα συγκριτικά με τα στελέχη BA.2, BA.4, BA.5 και άλλες μεταλλάξεις τους SARS-CoV-2.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τη χαρακτήρισε στις 7 Ιουλίου «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», φέρει δηλαδή ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, κάτι που ακόμα δεν δύναται να αξιολογηθεί. Σε κοινό άξονα κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοινώνοντας ότι την παρακολουθεί στενά και αναμένει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση της σοβαρότητάς της.

Δηλώσεις σχετικά με το στέλεχος του «Κενταύρου» έκανε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν παρατηρείται ως ώρας κάποια έξαρση ή κύμα από τη νέα υποπαραλλαγή παρά τη διασπορά της, συνεπώς παρακολουθούν την εξάπλωσή της.

Διαβάστε ακόμη: