Μεγάλη ανησυχία  και στην Ελλάδα έχει προκαλέσει η επέλαση των κοριών στη Γαλλία με ειδικούς να τονίζουν ότι είναι ένα γνωστό πρόβλημα και όχι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά.

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν γάζωμα» εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

«Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του» σημείωσε.

«Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο» τόνισε.

Όσον αφορά στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ εξήγησε ότι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τουριστικές περιοχές.

Είδη Κοριών

Οι κοινοί κοριοί ή οικιακοί κοριοί (Cimex lectularius) βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα έντομα προσαρμόζονται καλά στο ανθρώπινο περιβάλλον και συνήθως ζουν σε εύκρατα κλίματα. Μια σειρά από άλλα συναφή παράσιτα μοιάζουν με κοριούς στις συνήθειες και την εμφάνιση. Η σωστή ταυτοποίηση συνήθως απαιτεί μεγεθυντικό φακό και την εμπειρία ειδικού για την διάκριση μεταξύ των διαφόρων ειδών.
κοριοί είδος cimex hemipterus

Οι τροπικοί κοριοί (Cimex hemipterus) επιτίθενται επίσης σε ανθρώπους, αλλά προτιμούν περισσότερο τις τροπικές περιοχές, όπως η Φλόριντα και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Είναι κοινώς γνωστό ως οι τροπικοί κοριοί. Έχουν πεπλατυσμένο, κοκκινοκαφέ σώμα και μικρά, οβάλ σχήματος αυγά. Ωστόσο, το Cimex hemipterus τείνει να έχει μεγαλύτερες τρίχες στο σώμα του από άλλα είδη.
Οι κοριοί των νυχτερίδων (Cimex adjunctus) έχουν επίσης παρατηρηθεί σε τροπικές περιοχές, καθώς και πιο εύκρατες περιοχές. Αυτό το είδος τρέφεται κυρίως με αίμα από νυχτερίδες, αν και ορισμένες φορές τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, ειδικά εάν η προτιμώμενη πηγή δεν είναι παρούσα
είδος κοριού oeciacus vicarius

Οι κοριοί των χελιδονιών μοιάζουν με τους κοινούς κοριούς και παρά το γεγονός ότι τρέφονται κυρίως με αίμα από χελιδόνια που ζουν σε απόκρημνες πλάγιες και γκρεμούς στις φωλιές του χελιδονιού, είναι πιθανό να εισέλθουν σε ανθρώπινες κατοικίες, όταν η μετανάστευση των πουλιών λαμβάνει χώρα στα νότια και εύκρατα κλίματα.
Είναι σημαντικό να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα είδη των κοριών πριν ξεκινήσουμε τη καταπολέμηση τους. Εσφαλμένες μέθοδοι αντιμετώπισης θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές και μπορεί να είναι επιβλαβείς και για εσάς και για την πορεία της καταπολέμησης. Επικοινωνήστε με τον εμπειρογνώμονα ελέγχου παρασίτων για να σας να οργανώσει μια επιθεώρηση και τεχνική μελέτη.

Στίγματα απο την παρουσία Κοριών

ενδείξει παρουσίας κοριών

Κοριοί και Θέσεις ανάπτυξης

Οι κοριοί συνηθίζουν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας όπως στα στρώματα, τα χαλιά, τα πατάκια, τα ρούχα μας, σε αποσκευές, τοίχους, έπιπλα όπως κομοδίνα, κρεβάτια, ντουλάπες, ξύλινα πατώματα και άλλες επιφάνειες. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τα ελατήρια των στρωμάτων, στις τούφες και τα άκρα των χαλιών. Επίσης οι κοριοί δείχνουν μεγάλη ικανότητα να κρύβονται σε εσοχές και οπές στους τοίχους και το πάτωμα και σε σημεία όπως τα σοβατεπί και σε αρμούς από πλακάκια ή ξύλινα παρκέ.
κοριοί σε υπνοδωμάτιο
σημεία που μολύνουν οι κοριοί σε σαλόνι

Που εμφανίζονται οι κοριοί;

Οι κοριοί μπορεί να εισέλθουν στο σπίτι σας απαρατήρητοι μέσω αποσκευών, ρούχων, μεταχειρισμένων κρεβατιών και καναπέδων και άλλων αντικειμένων. Όπως αναφέρθηκε, οι κοριοί, συναντώνται συνήθως σε μεταχειρισμένα έπιπλα, γι’ αυτό αν επιθυμείτε να αγοράσετε κάποιο μεταχειρισμένο έπιπλο, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιθεωρήσει διεξοδικά το αντικείμενο για τυχόν ενδείξεις κοριών, συμπεριλαμβανομένων των χυτών δερμάτων, των αυγών, των κηλίδων στα κόπρανα ή των ίδιων των εντόμων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στις ραφές ή τις πτυχές στο ύφασμα και χρησιμοποιήστε έναν φακό υψηλής ισχύος για να βοηθήσετε στην επιθεώρηση.
Επειδή οι κοριοί ζουν αποκλειστικά με αίμα, το να τους έχετε στο σπίτι σας δεν είναι σημάδι βρωμιάς. Είναι τόσο πιθανό να τα βρείτε σε πεντακάθαρα σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων όσο και σε βρώμικα.

Πόσο γρήγορα εξαπλώνονται οι κοριοί από δωμάτιο σε δωμάτιο;

Τελικά, μπορεί να χρειαστούν λίγα λεπτά για να ταξιδέψουν κοριοί από δωμάτιο σε δωμάτιο, με τις προσβολές να αυξάνονται σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Κάθε μέρα, οι κοριοί μπορούν να γεννούν από ένα έως 12 αυγά και οπουδήποτε από 200 έως 500 αυγά σε μια ζωή. Αυτοί οι αριθμοί πρέπει να μιλούν από μόνοι τους εάν αναρωτιέστε πόσος χρόνος χρειάζεται για να προσβληθείτε από κοριούς και πόσο γρήγορα μπορούν να εξαπλωθούν αυτοί οι κοριοί. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να εξελιχθεί σε εκτός ελέγχου ένα πρόβλημα, επομένως όσο πιο γρήγορα επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία ελέγχου παρασίτων για επιθεώρηση και θεραπεία, τόσο καλύτερα θα είστε.Οι κοριοί πρέπει να λαμβάνουν γεύματα αίματος από θερμόαιμους οικοδεσπότες – κατά προτίμηση ανθρώπους – για να επιβιώσουν και θα κρύβονται κοντά στις πηγές τους μέχρι να είναι έτοιμοι να ταΐσουν. Οι κοριοί δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα και συνήθως δαγκώνουν τους ανθρώπους ενώ κοιμούνται. Τρέφονται τρυπώντας το δέρμα και τραβώντας αίμα μέσω ενός επιμήκους ράμφους.
Το πόσο γρήγορα εξαπλώνονται οι κοριοί από δωμάτιο σε δωμάτιο εξαρτάται εν μέρει από το πόσο χρόνο χρειάζεται για να μετακινήσετε ένα μολυσμένο έπιπλο, ρούχα, αποσκευές ή/και άλλο οικιακό αντικείμενο από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Μπορούν επίσης να μετακινηθούν σε όλο το σπίτι αναζητώντας άλλους οικοδεσπότες. Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα συνεχίσουν την αναπαραγωγή οπουδήποτε μετακινηθεί το αντικείμενο (ή τα αντικείμενα).

Πως μπορούν οι κοριοί να βρεθούν στα κρεβάτια σας

Το σχήμα του σώματός τους, τους επιτρέπει να εισχωρούν με ευκολία σε στενούς και μικροσκοπικούς χώρους περιορισμένου πλάτους. Οι κοριοί δεν έχουν φωλιές όπως τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες, αλλά τείνουν να ζουν σε ομάδες σε κρυψώνες. Οι αρχικές κρυψώνες τους είναι συνήθως σε στρώματα, ελατήρια, πλαίσια κρεβατιού και κεφαλάρια, όπου έχουν εύκολη πρόσβαση σε ανθρώπους για να δαγκώσουν τη νύχτα. Πως μπορεί όμως ο κοριός να βρεθεί στο κρεβάτι σας;
Οι κοριοί έλκονται από οποιεσδήποτε περιοχές όπου οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο. Μόλις βρεθούν στην περιοχή, θα αναζητήσουν σκοτεινά σημεία και κρυψώνες που είναι κοντά και βολικά στην πηγή τροφής τους. Τα κρεβάτια είναι μια τέλεια τοποθεσία για αυτούς καθώς οι κοριοί μπορούν εύκολα να βγουν για να τραφούν τη νύχτα ενώ κοιμόμαστε. Επιπλέον, εάν χρειαστεί, μπορούν γρήγορα να αποσυρθούν στην ασφάλεια του σκελετού του κρεβατιού ή του στρώματος εάν ενοχληθούν. Ενώ οι προσβολές από κοριούς συχνά συνδέονται με κρεβάτια, εξαπλώνονται εύκολα σε όλο το σπίτι και βρίσκονται σε άλλα έπιπλα έξω από την κρεβατοκάμαρα.

Ενδείξεις Εμφάνισης Κοριών στο Χώρο σας

Οι κοριοί δεν πετούν, αλλά μπορούν να κινηθούν γρήγορα πάνω από δάπεδα, τοίχους και οροφές. Οι θηλυκοί κοριοί μπορούν να γεννούν εκατοντάδες αυγά, καθένα από τα οποία είναι περίπου το μέγεθος ενός κόκκου σκόνης, κατά τη διάρκεια μιας ζωής. Οι κοριοί είναι αρκετά έξυπνοι για να κρύβονται, αλλά όχι αρκετά έξυπνοι για να καθαρίσουν τον εαυτό τους. Οι κοριοί συνήθως ζουν κοντά στο σπίτι όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κοριοί έλκονται από τη θερμότητα του σώματος και το διοξείδιο του άνθρακα. Συνήθως δεν ταξιδεύουν σε άλλα δωμάτια εάν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται εκεί. Οι κοριοί συνήθως τρέφονται από τα μεσάνυχτα μέχρι την αυγή και στη συνέχεια κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ίδιο μέρος που ήταν πριν δαγκώσουν.
Η καλύτερη ένδειξη ότι το δωμάτιό σας είναι γεμάτο κοριούς, καθώς τα δευτερεύοντα σημάδια προσβολής από κοριούς είναι ορατά τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα. Είναι δυνατόν να τα δείτε με γυμνό μάτι. Αλλά σίγουρα θα ήταν καλύτερο να επιθεωρήσετε το δωμάτιο με φακό και μεγεθυντικό φακό, καθώς τα αυγά τοποθετούνται συχνά στις αρθρώσεις και τις ραφές του στρώματος και των επίπλων.

Για να βρείτε κοριούς κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να δείτε :

Εάν ξυπνάτε με φαγούρα σε περιοχές που δεν είχατε όταν κοιμηθήκατε, μπορεί να έχετε κοριούς, ιδιαίτερα αν είχατε ένα μεταχειρισμένο κρεβάτι ή άλλα μεταχειρισμένα έπιπλα την ώρα που άρχισαν τα τσιμπήματα. Άλλα σημάδια ότι έχετε κοριούς περιλαμβάνουν:

1. Λεκέδες αίματος στα σεντόνια ή στις μαξιλαροθήκες σας
2. Σκούρα ή σκουριασμένα σημεία περιττωμάτων κοριών σε σεντόνια και στρώματα, ρούχα κρεβατιού και τοίχους
3. Κηλίδες κοπράνων από κοριούς, κελύφη αυγών ή δέρματα που έχουν χυθεί σε περιοχές όπου κρύβονται οι κοριοί
4. Μια προσβλητική, μυρωδιά μούχλας το οποίο προέρχεται από τους αρωματικούς αδένες των ζωυφίων
κοριοί αντιμετώπιση
Εάν υποπτεύεστε μόλυνση, αφαιρέστε όλα τα κλινοσκεπάσματα και ελέγξτε τα προσεκτικά για σημάδια ζωυφίων ή για τα περιττώματά τους. Αφαιρέστε το κάλυμμα σκόνης πάνω από το κάτω μέρος των ελατηρίων του κιβωτίου και εξετάστε τις ραφές στο ξύλινο πλαίσιο. Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία φροντίστε να παίρνετε σε τακτική βάση κάποια απαραίτητα μέτρα υγιεινής για εσάς και τα κατοικίδια σας, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες προσβολής από τα συγκεκριμένα παράσιτα. Επίσης οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο προστατεύουν το κατοικίδιο σας και την οικογένειά σας από τους εν λόγω κινδύνους.
Εάν έχετε προσβολή από κοριούς, είναι καλύτερο να το βρείτε νωρίς, πριν η προσβολή εγκατασταθεί ή εξαπλωθεί. Η αντιμετώπιση μιας μικρής προσβολής, ενώ είναι ταλαιπωρία, είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή
Επίσης, ελέγξτε την περιοχή γύρω από το κρεβάτι, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, των τηλεφώνων ή των ραδιοφώνων, της άκρης του χαλιού, ακόμη και στις ηλεκτρικές πρίζες. Ελέγξτε την ντουλάπα σας, γιατί οι κοριοί μπορούν να προσκολληθούν στα ρούχα. Εάν δεν είστε σίγουροι για τα σημάδια των κοριών, καλέστε έναν επαγγελματία, ο οποίος θα ξέρει τι να ψάξει.