Aνησυχητική είναι η εξάπλωση στη Γαλλία των κουνουπιών – τίγρεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στο Παρίσι, οι υγειονομικές αρχές αναγκάστηκαν να ψεκάσουν για πρώτη φορά τη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς τα κουνούπια αυτά είναι φορείς του δάγκειου πυρετού.

«Ήταν η πρώτη φορά στο Παρίσι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία», δήλωσε στην τηλεόραση BFM η αντιδήμαρχος του Παρισιού Ανν Σούιρις, υπεύθυνη για την υγεία. «Η νότια Γαλλία πλήττεται από κουνούπια “τίγρεις” εδώ και μερικά χρόνια».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο που θα γίνει μεγαλύτερος», δήλωσε στο AFP τον Απρίλιο η Μαρί-Κλερ Πάτι, επικεφαλής της μονάδας παρακολούθησης ασθενειών στον οργανισμό δημόσιας υγείας Sante Publique.

Τι ασθένειες μεταφέρει το κουνούπι – τίγρης

Τέτοιες σκηνές είναι συχνό φαινόμενο στις τροπικές πόλεις αλλά γίνονται πλέον ολοένα και πιο κοινές στην Ευρώπη. Το κουνούπι τίγρης, μπορεί να μεταφέρει εκτός από τον ιό του Δάγκειου Πυρετού, τους ιούς  Τσιγκουγκούνια και του Ζίκα. Οι υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχουν αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ιογενών ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια

Πώς η κλιματική αλλαγή «ευνοεί» το κουνούπι «τίγρης»

Το κουνούπι τίγρης, γνωστό και ως Aedes albopictus, έφθασε στη νότια Ευρώπη την πρώτη δεκαετία του αιώνα και έκτοτε κατευθύνεται με ταχείς ρυθμούς προς τα βόρεια, εγκαθιδρύοντας τον ιό στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι έχει ευδοκιμήσει στην ήπειρο -σε κάποιο βαθμό- λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο θερμότερος καιρός μειώνει την περίοδο επώασης των αυγών του, ενώ οι χειμώνες δεν είναι πλέον αρκετά κρύοι για να σκοτώσουν τα παράσιτα.

Διαβάστε ακόμη: