Μια άτυπη «κόντρα» έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με αφορμή τις διαφορετικές προτάσεις που έχουν εκφράσει για τα τεστ και την συνταγογράφηση τους. Βάζοντας ακόμα και ιδεολογικό χρώμα στην αντιπαράθεση τους, θέλοντας ξεκάθαρα να διαχωρίσουν τις θέσεις τους, στελέχη των δύο κομμάτων διαφωνούν ακόμη και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ζητά από την κυβέρνηση να συνταγογραφεί δωρεάν τα μοριακά τεστ. Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής, έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ άλλων, ζητά να επιβληθεί ανώτατη επιτρεπτή τιμή στα μοριακά τεστ στα 40 ευρώ. Όπως εξηγούν στελέχη του κόμματος, συνταγογράφηση χωρίς ανώτατη τιμή θα προκαλέσει «πάρτι» των ιδιωτικών συμφερόντων. Επιπλέον, πηγές λένε με έμφαση ότι ακόμα και στην εφαρμογή της δωρεάν συνταγογράφησης, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα όπου θα πρέπει και πάλι να πληρώσουν οι πολίτες εμμέσως, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνουν με νόημα δε, ότι αποφεύγουν τις κενές προτάσεις και είναι απέναντι σε κάθε «λαϊκιστική» ρητορική που δεν βοηθάει την χώρα.

Όσον αφορά για τα δωρεάν τεστ που ήδη γίνονται, η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να πολλαπλασιαστούν τα σημεία και να διερευνηθεί το ωράριο λειτουργίας τους ώστε οι πραγματικά αδύναμοι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετηθούν. Σήμερα εξηγούν, γίνονται καθημερινά περίπου 300 χιλιάδες τεστ. Με την πρόταση τους, μπορούν να εξυπηρετηθούν καθημερινά περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Χαρακτηριστική περίπτωση της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο κομμάτων είναι και η αντιπαράθεση  στελεχών στο twitter. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε ανάρτηση του επικρίνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, λέγοντας πως «ακατανόητη είναι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, να είναι η ανώτατη τιμή για τα PCR στα 40€ και όχι η δωρεάν συνταγογράφηση. Ο αρχηγός του κόμματος είναι ευρωβουλευτής και γνωρίζει καλά τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως με προοδευτικές κυβερνήσεις. Συνταγογραφούν το test ΔΩΡΕΑΝ».

Απάντηση έλαβε από τον στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, Παναγιώτη Βλάχο ανοίγοντας νέο κύκλο διαφωνίας μεταξύ τους. «@CZachariadis υπάρχει η πρότασή μας για δωρεάν rapid-PCR από δημόσιες δομές & δωρεάν selftest. Στοιχειώδης γνώση λειτουργίας φαρμακείων -διαγν. κέντρων & δυνατοτήτων ιχνηλάτησης θα σας γλίτωνε από λαϊκισμούς. Σημείωση: Podemos – ΚΚ Πορτογαλίας δεν φλερτάρουν με αντιεμβολιαστές».

Δείτε τη δημόσια αντιπαράθεσή τους: