Ισχυρές προοπτικές εµφανίζουν οι επενδύσεις σε κέντρα δεδοµένων στην Ελλάδα, η οποία λόγω της τοποθεσίας της αναδεικνύεται κόµβος υποθαλάσσιων οπτικών ινών, που συνδέουν την Ευρώπη µε την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Σύµφωνα µε έκθεση ξένης συµβουλευτικής εταιρείας, η αξία της αγοράς των data centers τοποθετείται στα 695 εκατ. ευρώ το 2023 και αναµένεται να αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ µέχρι το 2029, µε τον µέσο ετήσιο ρυθµό αύξησης να είναι 9,91%.

Η ανοδική πορεία των µεγεθών σχετίζεται µε τη µεγάλη στροφή της χώρας στην υιοθέτηση του ψηφιακού νέφους, την πρόοδο στον τοµέα της τεχνητής νοηµοσύνης και την προώθηση των επενδύσεων σε κέντρα δεδοµένων, κατά τους αναλυτές. Ωστόσο, παρά τα κίνητρα που προβλέπονται, παραµένει βραδύς ο ρυθµός υλοποίησης των κέντρων δεδοµένων, που ανήκουν στις γνωστές και ως greenfield επενδύσεις, δηλαδή υλοποιούνται σε εκτάσεις αναξιοποίητες, απαιτώντας µακρές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Βάσει της ίδιας µελέτης, στην Ελλάδα αναµένεται να έχουν δηµιουργηθεί έως το 2029 νέα data centers που αντιστοιχούν σε περίπου 70.000 τετραγωνικά µέτρα. Σήµερα στη χώρα υπάρχουν 14 κέντρα δεδοµένων, δραστηριοποιούνται 57 πάροχοι υπηρεσιών, ενώ στις εταιρείες που συγκαταλέγονται στον σχεδιασµό και την κατασκευή των σύνθετων αυτών εγκαταστάσεων ανήκουν η Schneider Electric, η Vertiv, η AECOM, η LDK Consultants, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Metlen.

Στους «παίκτες» που πραγµατοποιούν ή δροµολογούν τις µεγαλύτερες επενδύσεις ανήκουν η Microsoft, η Google και η Digital Realty. Η τελευταία, µε χρονικό ορίζοντα το 2026-2027, σχεδιάζει την ανάπτυξη του Athens 5, του πέµπτου κατά σειράν κέντρου δεδοµένων της. Επίσης, στο Ηράκλειο της Κρήτης στις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του Heraklion 1, του πρώτου data center της στο νησί, που θα διαθέτει δυναµικότητα έως 6,5 MW. Ταυτόχρονα, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται ένα από τα τρία κέντρα δεδοµένων της Microsoft, στο επιχειρηµατικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι), σε δύο οικοδοµικά τετράγωνα (41 και 54). Την εγκατάσταση, που θα έχει δυναµικότητα 19,2 MW, κατασκευάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κοινοπρακτικά µε τον ιταλικό όµιλο Renco. Από την πλευρά της η Google είχε ανακοινώσει τον Σεπτέµβριο του 2022 ότι θα δηµιουργήσει τρία κέντρα δεδοµένων, κατά πάσα πιθανότητα στην Αττική. Τη δηµιουργία κέντρων δεδοµένων δροµολογεί και η Amazon Web Services, ενώ σηµαντική δραστηριότητα στον συγκεκριµένο τοµέα διαθέτουν ο ΟΤΕ, η ιταλική Sparkle, η Lancom, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.

Με τα data centers να αποτελούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες υποδοµές, ερώτηµα παραµένει εάν υπάρχει στην Ελλάδα η αναγκαία επάρκεια ηλεκτρικών δικτύων. Είναι ενδεικτικό ότι ένα κέντρο δεδοµένων έχει ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια που είναι µεγαλύτερη κατά 50 φορές σε σχέση µε αυτή ενός τυπικού κτιρίου γραφείων, σύµφωνα µε το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής.

Διαβάστε ακόμη: