search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πράσινο φως για τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το «πράσινο φως» για την καταβολή της δεύτερης δόσης του Ταµείου Ανάκαµψης, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, άναψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κομισιόν: Πράσινο φως για τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το «πράσινο φως» για την καταβολή της δεύτερης δόσης του Ταµείου Ανάκαµψης, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, άναψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας θετικά στο αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση στις 30 Σεπτεµβρίου. Η δόση αποτελείται από περίπου 1,7 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και περίπου 1,8 δισ. ευρώ δάνεια και αναμένεται να καταβληθεί στις αρχές του 2023. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προγραμματισµός δεν προέβλεπε εκταμίευση για δάνεια σε αυτή τη δόση, αλλά, καθώς η Ελλάδα εκπλήρωσε νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα τα σχετικά ορόσημα – προαπαιτούμενα, εγκρίθηκαν και τα 1,8 δισ. ευρώ των δανείων.

Συγκεκριμένα, τα ορόσημα για τα δάνεια αφορούσαν την ενεργοποίηση του Invest EU, την ενεργοποίηση του προγράμματος επενδυτικών κεφαλαίων Equity και τη συμβασιοποίηση δανείων τουλάχιστον 586 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα γίνεται η τρίτη χώρα, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, της οποίας εγκρίνεται δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχει ήδη εισπράξει 4 δισ. ευρώ ως προκαταβολή το 2021 και 3,5 δισ. ευρώ ως πρώτη δόση τον περασμένο Απρίλιο. Με τη δεύτερη δόση, το σύνολο των πόρων που έχει απορροφήσει η χώρα μας διαμορφώνεται στα 11,1 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Η Επιτροπή απέστειλε τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων και των ορόσημων που απαιτούνται από την Ελλάδα στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (ΟΔΕ), ζητώντας τη γνώμη της.

Η γνώμη της ΟΔΕ, η οποία θα εκδοθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Επιτροπής. Μετά τη γνώμη της ΟΔΕ, η Επιτροπή θα εκδώσει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης, μέσω επιτροπής επιτροπολογίας. Μετά την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή, μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση προς την Ελλάδα.

Η δήλωση της Φον Ντερ Λάιεν

«Εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα σήμερα» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης για να λάβει τη δεύτερη πληρωμή στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Μόλις τα κράτη – μέλη δώσουν το πράσινο φως, η Ελλάδα θα λάβει 3,6 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα προωθεί φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι σιδηροδρομικές υποδομές, οι δημόσιες μεταφορές και η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης ενθαρρύνει νέες επενδύσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τη γεωργία.

Είναι σημαντικό ότι έχει επίσης εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων. Λοιπόν, συγχαρητήρια στην Ελλάδα! Ο δρόμος προς την ανάκαμψη συνεχίζεται και η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό σας».

Διαβάστε ακόμη: