Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και ένα συγκεκριμένα ανώτατο όριο στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια είχε από το πρωί ανακοινώσει την στροφή στην έως τώρα γραμμή της για το θέμα. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίηση της τονίζοντας ότι οι προτάσεις της Κομισιόν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η επιστολή

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή της, μεταξύ άλλων:

«Πρώτον, πρέπει να λάβουμε μέτρα που μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, συνιστώ την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας για τη μείωση των τιμών του εισαγόμενου αερίου κάθε είδους.

Χάρη σε έμπιστους εταίρους όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο αγωγών με ταχύτητα ρεκόρ. Ένας οδικός διαπραγματευτικός χάρτης που θα μειώνει το κόστος προμηθειών από αυτούς τους εταίρους θα ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τη Νορβηγία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση που αντανακλά την κοινή μας φιλοδοξία απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα, προσφέρει προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου
εν μέσω της παρούσας κρίσης», αναφέρει επίσης.

Προτείνει επίσης κοινή προμήθεια φυσικού αερίου για να μην υπάρχουν εσωτερικοί ανταγωνισμοί που να ανεβάζουν τις τιμές.

«Εν αναμονή της εισαγωγής ενός τέτοιου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό τιμών σε σχέση με το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για το φυσικό αέριο», αναφέρει.

Επίσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι: «Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να περιορίσουμε αυτή την πληθωριστική επίδραση του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, παντού στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, συνοδεύοντας τη δράση μας για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εισαγωγή ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη: