Σήμερα (20/03), οι επιστήμονες απηύθυναν «τελική προειδοποίηση» για την κλιματική κρίση, με τις ολοένα και μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να ωθούν τον πλανήτη στα πρόθυρα μη αναστρέψιμης καταστροφής, που μονάχα μία γρήγορη και δραστική παρέμβαση θα μπορούσε να αναστρέψει.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change) παρουσίασε το τελευταίο μέρος της έκτης έκθεσης αξιολόγησης – «μαμούθ».  Η σύνταξη της ολοκληρωμένης έκθεσης για την κλιματική κρίση χρειάσθηκε εκατοντάδες επιστήμονες και οκτώ χρόνια και παρ’ ότι αποτελείται από χιλιάδες σελίδες, συνοψίζεται σε ένα μήνυμα: «Άμεση δράση, ειδάλλως καταστροφή».

«Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα ηχηρό κάλεσμα για μαζική επίσπευση των προσπαθειών από κάθε χώρα, τομέα και χρονοδιάγραμμα. Ο κόσμος μας χρειάζεται κλιματική δράση σε όλα τα μέτωπα. Πάντα, παντού και ταυτόχρονα», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Δραματική προειδοποίηση

Η IPCC παρουσίασε την καταστροφή που έχει ήδη προκληθεί σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 1.5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα κάποια στιγμή «γύρω στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030», καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ακόμη, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική «κατάρρευση», έχουν οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους από τους ολοένα και εντονότερους καύσωνες, εκατομμύρια ζωές και περιουσίες έχουν καταστραφεί από πλημμύρες και ξηρασία, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του λιμού και οι απώλειες σε ζωτικά οικοσυστήματα είναι «όλο και περισσότερο μη αναστρέψιμες».

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές «εξαιρετικά ευπαθείς» σε κλιματική καταστροφή, ενώ, το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνει σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μέρος του έτους. Σε πολλές περιοχές, οι ακραίες συνθήκες προκαλούν εκτοπισμό ανθρώπων σε Αφρική, Ασία, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική και έθνη του νότιου Ειρηνικού, σύμφωνα με την έκθεση.

Υπάρχει ακόμη μία τελευταία ευκαιρία για την ανθρωπότητα, να αλλάξει «τροχιά». Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι τα εκβιομηχανισμένα έθνη πρέπει να συνασπισθούν αμέσως για την περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περίπου κατά το ήμισυ έως το 2030 και έπειτα, την παύση έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2050. Αν πραγματοποιηθούν αυτά τα δύο βήματα, η ανθρωπότητα θα έχει πιθανότητα κατά 50% να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας.

Η έκθεση, η οποία εγκρίθηκε από 195 κυβερνήσεις, ανέφερε πως οι υπάρχουσες και σχεδιαζόμενες υποδομές ορυκτών καυσίμων –σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, πετρελαιοπηγές, εργοστάσια, αυτοκίνητα και φορτηγά σε όλο τον κόσμο– θα παράγουν ήδη αρκετό διοξείδιο του άνθρακα για να θερμάνουν τον πλανήτη κατά περίπου 2°C , αυτόν τον αιώνα. Για τη διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω από αυτό το επίπεδο, πολλά από αυτά τα εγχειρήματα πρέπει να ακυρωθούν, να αναστείλουν τη λειτουργία νωρίτερα από το προβλεπόμενο ή να εκσυγχρονισθούν επί το «πρασινότερο».

Διαβάστε ακόμη: