Λόγω του φαινομένου της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Ιταλία, ο Δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, αποφάσισε τον περιορισμό της χρήσης του νερού στην ιταλική πόλη.
Η παροχή νερού στα σιντριβάνια, το πότισμα πάρκων, αλλά και η χρήση του νερού από τους πολίτες για πλύσιμο των αυτοκινήτων, διεκόπησαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των αρχών.
Παράλληλα, ο κ. Σάλα απηύθυνε «ισχυρή σύσταση» προς τους κατοίκους να περιορίσουν στο ελάχιστο το πότισμα των φυτών στα μπαλκόνια και τις ταράτσες τους και να μην «κατεβάσουν» κάτω από τους 26 βαθμούς την θερμοκρασία των κλιματιστικών σε σπίτια και γραφεία.
Ο Δήμαρχος του Μιλάνου, πάντως, δεν «έκλεισε» τις εκατοντάδες υπαίθριες δημόσιες βρύσες, ώστε να ξεδιψούν οι πολίτες, ελέω και του συνεχιζόμενου καύσωνα.
Περιφέρεια της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω λειψυδρίας, καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας.
Ο Περιφερειάρχης, Νικόλα Τζινγκαρέτι, υπέγραψε το κρατικό έγγραφο, με το μέτρο να παραμένει σε ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου.
Σε πρώτη φάση, πρόκειται να περιορισθεί η συνολική ποσότητα νερού που, από τους σωλήνες της εταιρείας ύδρευσης, φθάνει στα σπίτια των Ρωμαίων, βάσει πληροφοριών της κρατικής τηλεόρασης.
Ταυτόχρονα, εξετάζεται το ενδεχόμενο διακοπής της ροής νερού προς τα σιντριβάνια της Ρώμης, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως και η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας σε ό,τι αφορά τις βρύσες πόσιμου νερού που βρίσκονται σε πάρκα και δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας πόλης.
Η στάθμη του Πάδου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομήντα χρόνων, σύμφωνα με το DW, ενώ, εμφανή μείωση της στάθμης του νερού, παρουσιάζουν τόσο ο Τίβερης στη Ρώμη, όσο και ο Άρνος στη Φλωρεντία.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη λίμνη του Μπρατσιάνο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την «Αιώνια Πόλη», το νερό της οποίας χρησιμοποιείται για την άρδευση σε μεγάλες εκτάσεις.
«Καταλαβαίνουμε την έντονη ανησυχία των περιφερειών, η κυβέρνηση θα αναλάβει τάχιστα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες», δήλωσε ο Ιταλός Υφυπουργός Υγείας, Αντρέα Κόστα.
Ο κ. Τζινγκαρέτι ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση του νερού, επιδεικνύοντας «αίσθημα ευθύνης».
Το πρόβλημα φαίνεται πως έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, καθώς η λειψυδρία και η μείωση της παροχής νερού στα σπίτια, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τον τουρισμό, ο οποίος εφέτος έχει ανακάμψει, ύστερα από το απότομο… φρένο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.