Από τα τέλη Απριλίου επικρατούν εξωφρενικά υψηλές θερμοκρασίες στις κυριότερες πόλεις του Πακιστάν, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό να εκτιμά ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή / κρίση.

Χθες (12/05), η θερμοκρασία έφτασε ως τους 49.5℃ στην Τζακόμπαμπαντ, στη Νότια επαρχία Σιντ, σύμφωνα με την πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία, προειδοποιώντας πως «ο καύσωνας ενδέχεται να διαρκέσει ως το τέλος της εβδομάδας».

Σε εθνικό επίπεδο, η θερμοκρασία κυμάνθηκε μεταξύ έξι και εννέα βαθμών Κελσίου «άνω του φυσιολογικού», τονίσθηκε από την αρμόδια επιτροπή.

Στην πρωτεύουσα πόλη, το Ισλαμαμπάντ, ο υδράργυρος σήμερα πλησίασε τους 40℃, όπως ακριβώς στις πόλεις Καράτσι και Πεσάβαρ.

Υψηλές θερμοκρασίες στο Πακιστά, φόβοι για λειψυδρία.

«Εφέτος, περάσαμε από τον χειμώνα κατευθείαν στο καλοκαίρι· το φαινόμενο παρατηρείται από το 2015 κυρίως στις επαρχίες Σιντ και Πουντζάμπ.

Η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα (των επεισοδίων καύσωνα) αυξάνονται συνεχώς», επεσήμανε ο επικεφαλής, Ζαχίρ Άχμαντ Μπάμπαρ.

Η ροή του ποταμού Ινδού υποχώρησε εντός του τρέχοντος έτους κατά 65%, «εξαιτίας του μειωμένου αριθμού βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας άρδευσης στην Πουντζάμπ, Άντναν Χάσαν.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος έλλειψης τροφίμων και κάθε είδους σοδειάς στη χώρα, αν συνεχιστεί η λειψυδρία», υπογράμμισε.

Αρχίζοντας από τις πηγές του στο Θιβέτ, ο Ινδός διέρχεται από το Πακιστάν προτού εκβάλει στη θάλασσα της Αραβίας. Το 90% του νερού με το οποίο τροφοδοτείται το κράτος της Νότιας Ασίας, προέρχεται από εκείνον.

Ο καύσωνας πλήττει και τη γειτονική Ινδία, όπου η θερμοκρασία έφτασε χθες τους 48.1℃ στην πόλη Μπάρμερ της επαρχίας Ραζαστάν.

Το Πακιστάν, με πληθυσμό μεγαλύτερο των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, κατατάσσεται όγδοο στη λίστα των χωρών που θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, παρότι ευθύνεται για λιγότερο από 1% του συνόλου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.