Στην Κίνα αρκετές πόλεις, όπως η  Τσενγκντού, βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς lockdown. Μάλιστα η συγκεκριμένη πόλη προχώρησε σήμερα σε επέκταση του lockdown στους περισσότερους από τους πάνω από 21 εκατομμύρια κατοίκους της, ελπίζοντας να περιορίσει τη μετάδοση των μολύνσεων της Covid-19.

Η πόλη, πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Σετσουάν, η οποία αντιμετώπισε πρόσφατα κύματα καύσωνα, διακοπές της ηλεκτροδότησης και ένα σεισμό, τέθηκε σε lockdown την 1η Σεπτεμβρίου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της Covid.

Έκτοτε η Τσενγκντού ανακοίνωνε λιγότερες από 200 νέες μολύνσεις την ημέρα, αριθμούς μικρούς σε σύγκριση με τα ξεσπάσματα του ιού σε άλλα μέρη του κόσμου. Στις 7 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν εκεί 116 νέα κρούσματα, έναντι 121 την προηγουμένη, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Το lockdown αναμενόταν να αρθεί χθες, Τετάρτη, όμως αξιωματούχοι δήλωσαν χθες το βράδυ πως ο ιός εξακολουθεί να δημιουργεί κίνδυνο σε ορισμένες περιοχές.

Από τους 21,2 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, 16 εκατομμύρια βρίσκονται σε καθεστώς lockdown.

Οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται σε lockdown θα υποβάλλονται καθημερινά σε διαγνωστικά τεστ και όσοι διαπιστώνονται θετικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα. Οι κάτοικοι περιοχών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Η Τσενγκτού έχει στόχο να μηδενίσει τις νέες μολύνσεις στην κοινότητα μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, αναφέρεται σε δήλωση της διοίκησης πρόληψης και ελέγχου της Covid στην πόλη.

Λίγες περιφέρειες βγήκαν από το καθεστώς πλήρους lockdown, όμως οι κάτοικοί τους εξακολουθούν να πρέπει να υποβληθούν αύριο, Παρασκευή, και μεθαύριο, Σάββατο, σε μαζικά διαγνωστικά τεστ.

Οι κάτοικοι των περιφερειών που δεν βρίσκονται πλέον σε πλήρες lockdown απαγορεύεται να πηγαίνουν σε άλλες περιφέρειες και αποθαρρύνονται να φύγουν από την Τσενγκντού, αν δεν είναι απαραίτητο.

Οι πολιτικές θα «προσαρμόζονται δυναμικά ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας», ανακοινώθηκε από το γραφείο πρόληψης της Covid.

Η Κίνα δίνει μάχη για να περιορίσει την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, επιβάλλοντας lockdown σε διαφορετικούς βαθμούς για να σταματήσει τη διάδοσή της. Η Σανγκάη βρισκόταν σε lockdown τον Απρίλιο και το Μάιο. Άλλες μεγάλες πόλεις στις οποίες επιβλήθηκε lockdown ήταν οι Σιάν και Σεντσέν.

Η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura ανακοίνωσε πως από προχθές, Τρίτη, 49 κινεζικές πόλεις βρίσκονταν σε lockdown διαφορετικών βαθμών ή επέβαλλαν μέτρα ελέγχου. Τα μέτρα αυτά επηρεάζουν 291,7 εκατομμύρια ανθρώπους, από 161,3 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα.

Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν το 20,7% του πληθυσμού της Κίνας και βρίσκονται σε περιοχές που συνεισφέρουν το 24,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με τη Nomura.

Διαβάστε ακόμη: