Η Κίνα κατέγραψε χθες (16/07) τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού από τον Μάιο και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα περνούν το Σαββατοκύριακο υπό περιορισμό, λόγω της εφαρμογής της αυστηρής πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα».

Η Κίνα αποτελεί την τελευταία «υπερδύναμη» του κόσμου που προσπαθεί να πετύχει την εξάλειψη της πανδημίας μέσω αυστηρού λόκνταουν, μεγάλων περιόδων καραντίνας και μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, παρ’ ότι αυτή η στρατηγική επηρεάζει αρνητικά την οικονομία.

Συνολικά, 450 κρούσματα κορωνοϊού, στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικά, κατεγράφησαν χθες σε πανεθνικό επίπεδο, από 432 μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τις αρχές. Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε αυτήν την εβδομάδα στην υιοθέτηση νέων περιορισμών, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι αρχές στη Λαντζόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκανσού (βορειοδυτικά), μετέφεραν εντολή στους 4.4 εκατομμύρια κατοίκους, να παραμείνουν στα σπίτια τους. Μία από τις κομητείες της επαρχίας Ανχούι (ανατολικά), τελεί υπό περιορισμό από προχθές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επιβλήθηκε γενικό λόκνταουν στη Γουγκάνγκ, κέντρο της σιδηρουργίας στην επαρχία Χενάν (κεντρική Κίνα), ύστερα από τον εντοπισμό μόλις ενός κρούσματος.

Στη Μπεϊχάι της επαρχίας Γκουανγκσί (νότια), οι αρχές ανακοίνωσαν το μερικό λόκνταουν σε δύο περιοχές. όπου κατοικούν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι.

«Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας στην πόλη Μπεϊχάι είναι σοβαρή και περίπλοκη και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης μετάδοσης στην κοινότητα, σχετικά αυξημένος», σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αξιωματούχων.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί μεγάλη διασπορά στην Κίνα και επηρεάζει την οικονομία

Η παραλλαγή «Όμικρον», η οποία μεταδίδεται πολύ ταχύτερα, αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη σκληρή πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων».

Η χώρα είδε τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης να κατακρημνίζεται το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2020, κυρίως λόγω των υγειονομικών περιορισμών.