Το Πεκίνο επεκτείνει σήμερα την εκστρατεία των μαζικών τεστ για τον νέο κορωνοϊό που αφορά πρακτικά το σύνολο των 22 εκατομμυρίων κατοίκων του. Με «φόντο» την αύξηση των κρουσμάτων, αρκετοί από αυτούς φοβούνται πως θα επιβληθεί αυστηρό lockdown, όπως στη Σανγκάη.

Η Κίνα, από τον Μάρτιο, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη έξαρση της επιδημίας μέχρι σήμερα, διαφόρων βαθμών σοβαρότητας ανά επαρχία.

Οι Αρχές αντιδρούν εφαρμόζοντας την πάγια στρατηγική των «μηδέν κρουσμάτων», επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα και καραντίνες.

Ρεκόρ θανάτων στην Σανγκάη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

Στην οικονομική πρωτεύουσα Σανγκάη, όπου επιβάλλεται lockdown από τις αρχές Απριλίου, κάτοικοι διαμαρτύρονται πως δεν έχουν επαρκείς προμήθειες σε τρόφιμα και ότι πολίτες που διαπιστώνεται πως μολύνθηκαν στέλνονται σε κέντρα απομόνωσης όπου όμως οι συνθήκες είναι ενίοτε άσχημες.

Οι αρχές της μητρόπολης ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 52 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 (ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα) και επιβεβαιώθηκαν κάπου 17.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, 1.661 με συμπτώματα και 15.319 ασυμπτωματικά.

Κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων στην Σανγκάη - Μαζικά τεστ στο Πεκίνο ενώ αυξάνονται οι φόβοι για lockdown

Μαζικά τεστ στο Πεκίνο

Στο Πεκίνο, όπου έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα (33 σε 24 ώρες), οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους 12 συνοικιών από τις 16 να υποβληθούν αυτή την εβδομάδα σε τρία τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή μοριακά) ο καθένας τους.

Χθες, Δευτέρα, ήταν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη συνοικία Τσαογιάνγκ, την πολυπληθέστερη του Πεκίνου, όπου εδρεύουν πολυεθνικές, γραφεία, ξένες πρεσβείες, εμπορικά κέντρα, αυτοί που άρχισαν πρώτοι μοριακές εξετάσεις.

Σήμερα, το μέτρο επεκτάθηκε σε ακόμη 11 συνοικίες.

Φοβούμενοι επανάληψη του σεναρίου της Σανγκάης, αρκετοί κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως τρόφιμα, ή έκαναν παραγγελίες μέσω διαδικτύου.

Ως τώρα πάντως, στο Πεκίνο δεν παρατηρείται καμιά έλλειψη φρέσκων προϊόντων ή ειδών πρώτης ανάγκης.