Το μέγεθος ισοδυναμεί με το 3.1% του ΑΕΠ, ενώ οι απώλειες αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της επερχόμενης αυστηροποίησης των περιορισμών σε άλλα αστικά κέντρα της Κίνας, με σκοπό την αποφυγή νέας ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η εκτίμηση του Μάικλ Ζενγκ Σονγκ, οικονομολόγου του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, αφορά το ενδεχόμενο «σκληρών» περιοριστικών μέτρων –αναλόγων της Σανγκάης– στους κατοίκους περιοχών, οι οποίες παράγουν κατά προσέγγιση το 20% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του κράτους.
«Το κόστος θα διπλασιαζόταν», εξηγεί σε τοποθέτησή του στο Bloomberg.
Ο καθηγητής σε συνεργασία με την ομάδα του χρησιμοποιούν δεδομένα σχετικά με τη θέση σχεδόν δύο εκατομμυρίων φορτηγών που διασχίζουν την Κίνα και των οποίων οι κινήσεις συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την τοπική οικονομική δραστηριότητα.
Καθολικό «λουκέτο» στη Σανγκάη θα ήταν ικανό να προκαλέσει μείωση του δείκτη κατά 4%, ενώ σε ενδεχόμενο εφαρμογής του στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Πεκίνο, Σανγκάη, Τσονγκτσίνγκ και Σενζέν) θα έφθανε έως και το 12%, βάσει των προβλέψεών τους.
Ολικό lockdown διάρκειας ενός μηνός θα σήμαινε κατακόρυφη πτώση του εθνικού ΑΕΠ, ύψους 53%.
Η «μάχη» ενάντια στη μετάλλαξη «Όμικρον» συνεχίζεται, με την Κίνα να μετρά καθημερινά περισσότερα από 6.000 κρούσματα.