Σε μείωση των επιτοκίων για τα 5ετή δάνεια, που αποτελούν σημείο αναφοράς για την αγορά στεγαστικών δανείων, προχώρησε η Κίνα, προκειμένου να στηρίξει την αγορά ακινήτων, η οποία δέχεται ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι της covid-19.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το εν λόγω επιτόκιο στο 4,45% από 4,6%, τη μεγαλύτερη μείωση από το 2019, ενώ το επιτόκιο των ετήσιων δανείων παρέμεινε σταθερό, στο 3,70%.

Τα παρατεταμένα lockdown  – ειδικά στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάης – έχουν προκαλέσει προβήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, έχουν καταπνίξει τη ζήτηση, λόγω της εμμονής της Κίνας στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων.

Η απόφαση της PBOC στήριξε τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και τα futures της Wall Street, να σημειώνουν κέρδη.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο για την ανάπτυξη του 2022 το 5,5%, αλλά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο έδειξαν ότι η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου επιβραδύνθηκε στο 4,8%, αφού η οικονομία της έχασε την άνοδο το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η παραγωγή των βιομηχανιών της Σαγκάης, που βρίσκονται στην καρδιά της μεταποίησης στο Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ, συρρικνώθηκε κατά 61,5% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από πτώση 7,5% τον Μάρτιο.