Το ποσοστό ανεργίας της Κίνας αυξήθηκε στο 6,1% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από την κορύφωση του 6,2% που καταγράφηκε στην αρχή της πανδημίας Covid-19 τον Φεβρουάριο του 2020 καθώς η διεύρυνση του lockdown οδήγησε σε απότομη επιβράδυνση της δραστηριότητας για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ανέφερε το BBC σε δημοσίευμά του.

Ο δείκτης αυτός σκιαγραφεί ωστόσο ατελή πίνακα της συγκυρίας: στην Κίνα, ο δείκτης της ανεργίας αφορά μόνο τους κατοίκους των πόλεων, εξαιρεί τα δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες εργαζόμενους, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και σε μόνιμη επισφάλεια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ περιέγραψε πρόσφατα την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα ως «περίπλοκη και ζοφερή» μετά τα χειρότερα κρούσματα του ιού από το 2020. Το Πεκίνο έχει ορίσει τον στόχο να δημιουργηθούν φέτος 11 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με το 2021 (12,69 εκατ.). Στόχος που διόλου ενημερώνει όσον αφορά τον αριθμό των θέσεων εργασίας που καταστρέφει η υγειονομική κρίση.

Υποχωρούν λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φαίνεται πως και οι λιανικές πωλήσεις κατέρρευσαν κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Ο βασικός δείκτης των δαπανών των νοικοκυριών, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 11,1% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία. Αυτό ήταν πολύ χειρότερο από την πτώση 3,5% του Μαρτίου και από τις προσδοκίες των αναλυτών της αγοράς για πτώση 6,1% .

Σημειώνεται, τέλος, ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τον Απρίλιο πτώση 2,9% σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 5% τον Μάρτιο.