Από την 8η Ιανουαρίου, η Κίνα θέτει τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα για όσους φθάνουν στη χώρα, σύμφωνα με σημερινή (26/12) ενημέρωση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, ενώ, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν καταργηθεί και οι περισσότεροι από τους δρακόντειους «zero COVID–19» περιορισμούς, που ήταν σε ισχύ από το 2020.

Από τον επόμενο μήνα, οι ταξιδιώτες θα χρειάζεται να έχουν μόνο ένα αρνητικό τεστ (των τελευταίων 48 ωρών) για να εισέλθουν στην Κίνα, ανέφερε η Επιτροπή Υγείας.

Η Κίνα αποτελεί την τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που συνέχιζε να επιβάλλει απομόνωση στους νεοαφιχθέντες στη χώρα, έστω και αν τους τελευταίους μήνες το διάστημα απομόνωσης είχε μειωθεί. Σήμερα, οι ταξιδιώτες υποχρεώνονται να μείνουν για πέντε ημέρες σε ξενοδοχείο και ακολουθούν άλλες τρεις ημέρες παρακολούθησης στο σπίτι. Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, η απομόνωση ήταν δέκα ημέρες και παλαιότερα, 21. Η Επιτροπή Υγείας επεσήμανε ότι πλέον θεωρεί τον κορωνοϊό όχι «πνευμονία», αλλά «μεταδοτική» ασθένεια, που είναι λιγότερο επικίνδυνη.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, διέταξε τις αρχές να «στήσουν ένα ανάχωμα» και «να προστατεύσουν τη ζωή» των ανθρώπων στην Κίνα, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται ραγδαία μετά την χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, την 7η Δεκεμβρίου.

Πολλά αποτεφρωτήρια ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες, παραλαμβάνουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό σορών, σύμφωνα με το AFP. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, ενώ, εντοπίζεται έλλειψη αντιγριπικών φαρμάκων στα φαρμακεία, καθώς η Κίνα μαθαίνει, πλέον, να ζει με τον ιό.

«Πρέπει να οργανώσουμε μία πιο στοχευμένη εκστρατεία υγείας και να οικοδομήσουμε ένα σταθερό ανάχωμα κατά της επιδημίας», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, CCTV. Η άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο έως και ενός εκατομμύριου ανθρώπων τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δυτικές μελέτες.

Χθες (25/12), το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι στο εξής, δε θα δημοσιοποιεί στατιστικά στοιχεία για τον κορωνοϊό.

Μέχρι πρόσφατα, τα μοριακά τεστ, που ήταν υποχρεωτικά, επέτρεπαν να παρακολουθείται η πανδημία. Όμως, οι ασθενείς κάνουν το τεστ στο σπίτι τους και σπανίως ενημερώνουν τις αρχές για τα αποτελέσματα. Με βάση τον επίσημο απολογισμό, μόνο έξι θάνατοι από κορωνοϊό έχουν καταγραφεί στην Κίνα μετά την άρση των μέτρων, αν και πολλοί δυτικοί ειδικοί απορρίπτουν τον εν λόγω αριθμό, ως πολύ κατώτερου του πραγματικού.

Διαβάστε ακόμη: