Σύμφωνα με το BBC αναστάτωση έχει προκληθεί στην Κίνα από μία φωτογραφία για τον οίκο Dior, η οποία εμφανίζει μία Κινέζα να κρατάει μία τσάντα.
Η κινέζα φωτογράφος μόδας Chen Man αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την «άγνοια» της, αφού μια φωτογραφία που τράβηξε για τη γαλλική μάρκα Dior προκάλεσε οργή, καθώς σύμφωνα με όσους ενοχλήθηκαν διαιώνισε τα δυτικά στερεότυπα για τα ασιατικά πρόσωπα.
Η φωτογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου, αλλά προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις από ορισμένους χρήστες του Διαδικτύου και στη συνέχεια από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο BBC τo ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα μεγάλα μάτια θεωρούνται συνήθως ιδανικά χαρακτηριστικά ομορφιάς στην Κίνα – και οι διαφημίσεις παρουσιάζουν πιο συχνά μοντέλα με τέτοια χαρακτηριστικά.
Ένα άρθρο της Beijing Daily αναφέρει ότι για χρόνια, οι Ασιάτισσες εμφανίζονταν πάντα με μικρά μάτια και φακίδες μέσα από την οπτική των Δυτικών και ότι η φωτογράφος ανταποκρίνεται στα αισθητικά γούστα του δυτικού κόσμου.
«Έτσι νομίζουν οι Δυτικοί ότι φαινόμαστε», είπε ένας χρήστης στο Weibo, προσθέτοντας ότι η φωτογράφος απλά ακολούθησε την λογική αυτή. Πολλοί πρόσθεσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τα προϊόντα του Dior.
«Κατηγορώ τον εαυτό μου για την ανωριμότητα και την άγνοιά μου [στα προηγούμενα έργα μου]», έγραψε η κυρία Τσεν, 41 ετών, στην κοινωνική πλατφόρμα Weibo.
Dior: Η φωτογραφία αφαιρέθηκε
Ο Dior δήλωσε ότι η φωτογραφία, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε έκθεση στη Σαγκάη, έχει αφαιρεθεί.
Φυσικά δεν συμφωνούν όλοι με τις αντιδράσεις. Κάποιοι τάχθηκαν υπέρ της φωτογράφου, με έναν χρήστη του Weibo να λέει: “Γιατί μια Κινέζα με μικρά μάτια δεν μπορεί να θεωρηθεί όμορφη; Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα σε αυτό.”
Στη δήλωσή της την Τετάρτη, η φωτογράφος είπε ότι είχε «σκεφτεί βαθιά» και ένιωσε υποχρεωμένη να ζητήσει συγγνώμη αφού εξέτασε «σχεδόν κάθε αρνητικό σχόλιο» για το έργο τέχνης της.
Η φωτογράφος είναι πολύ γνωστή στην Κίνα και τον χώρο της μόδας για το έργο της και έχει φωτογραφίσει εξώφυλλα για κορυφαία περιοδικά.
Η αντίδραση στην εικόνα αυτή αποδεικνύει ότι στην εποχή του ιντερνετ πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός για το τι προβάλλει, καθώς πάντα θα υπάρχει κριτική για αυτό, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βασίζεται σε κάτι που ο δημιουργός μπορεί να μην έχει φανταστεί ότι θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις.